"Булгаргаз" надписвал цените през курса на долара

"Булгаргаз" надписвал цените през курса на долара

През последните две години "Булгаргаз" редовно е получавал цени на газа, след като е предоставял по-висок от реалния курс на долара, обяви в понеделник лидерът на СДС Мартин Димитров. От партията поискаха пълна проверка на дружеството, извършен от авторитетна външна одитна агенция, и отмяна на последните цени на синьото гориво и парното.

Изпълнителният директор на държавната газова компания Димитър Гогов коментира, че няма никакви притеснения за одит.

Според статистиката, предоставена от централата на СДС, последният скок на газа е даден при прогнозирана тримесечна средна цена на долара от 1.54 лева при настояща цена от 1.41 лева за долар.

"За да се изпълни тази усреднена прогноза, доларът трябва да скочи до 1.70 лева, което е невъзможно. През последните две години тенденцията е неизменно такава. На 1 октомври 2007 година "Булгаргаз" е получил своето увеличение на цените при прогнозна цена от 1.43 лева за долар, докато валутата се е котирала на 1.33 лева за долар. Предоставянето на изкривени данни от страна на дружеството не е случайно", коментира Димитров.

"Булгаргаз" се разплаща за доставените от "Газпром" месечни количества газ авансово в долари.

Според СДС реалната цена на синьото гориво и парното са много по-ниски. От "Раковска" 134 съобщиха, че ще изпратят писмо до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с искане за отмяна на поставените в края на декември тарифи. В края на годината регулаторът "сурвака" потребителите за 14 % по-скъп газ и 18 % по-скъпо парно за старт на 2009 година.

СДС поискаха още ДАНС и прокуратурата да се занимаят и с бившия енергиен министър и настоящ председател на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров (БСП) за актуализирания в края на 2006 г. контракт за доставка на руски газ до 2030 г.. По думите на Мартин Димитров през последните две години от действието на договора България е загубила над 2 милиарда лева от променените цени.

"Загубата на семейство през цените на парното за този период е между 1000 и 1200 лева. Производителите, които са на природен газ, регистрират загуби от 550 милиона лева. Някои от тях в момента са в процедура на фалит. Близо 100-те хиляди битови потребители на газ са платили около 1000 лева повече за тези две години", заяви Димитров.

Той призова "хората да се ядосат" и да поискат отговорност от тези, които са подписали "престъпните" договори. СДС дадоха Украйна за пример като държава, която се бори за своите права да сключи изгодни договори за внос на газ. "Това България така и не направи", коментира още лидерът на партията.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?