"Булгаргаз": Ново орязване на цената на газа е по-страшно за индустрията

От предишните две доставчикът е на загуба над 35 млн. лв., за година петролът поскъпнал с над 80 процента

"Булгаргаз": Ново орязване на цената на газа е по-страшно за индустрията

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" защити прогнозата си за поскъпване на природния газ с близо 33 процента от 1 април 2017 г. като обясни, че за една година петролните цени са нараснали с повече от 80 процента, а доларът продължава да държи високо ниво спрямо лева. Освен това енергийният регулатор вече е орязал две поредни ценови заявления на дружеството и поредното може да има тежки последици за индустрията, която да остане без доставчик на суровина, тъй като "Булгаргаз" ням ада може да плаща за доставките от "Газпром".

Това се посочва в становище на компанията, разпространено в понеделник, дни след призива на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов общественият снабдител да потърси резерви за по-малко поскъпване на синьото гориво във второто тримесечие.

От "Булгаргаз" припомнят, че страната ни внася 99.9% от необходимия ѝ природния газ, едва 0.1% е местният добив. Цената на природния газ от внос се влияе от цените на петрола и алтернативните на природния газ горива на международните пазари и курса на долара. В периода 1 януари 2016 г. до 3 февруари 2017 г. петролът сорт Брент е поскъпнал от 30.7 долара за барел на 55.53 долара през първата седмица на февруари 2017 г., когато доставчикът представи прогнозата за цената на природния газ. Това е повишение от 80.8%, а цената на руския природен газ зависи от цената на петрола за девет месеца назад. Отчетените по-ниски цени на нефта месец ноември 2016 г. от 44.7 долара за барел са недостатъчни да повлияят върху цената на природния газ, посочват от държавното дружество.

То допълва, че валутният курс на щатския долар от месец ноември 2016 г. запазва високи обменни нива от над 1.80 лв. и очакванията са тази тенденция да продължи, а плащанията към "Газпром" са в долари.

Дружеството обяснява, че доставката на синьото гориво представлява 99.5% от общите му разходи. Останалата част от разходите са за административна дейност и външни услуги и техният размер е намален с 40 процента в последните години.

"Булгаргаз" припомня, че за четвърто тримесечие на 2016 г. поиска по-високи с 3.4 на сто цени, но регулаторът разреши поскъпване от едва 1.97 насто. От това дружеството е отчело загуба на 257 хил. лв. Същото се случи и при определянето на цената на газа за първото тримесечие на 2017 г. Вместо поисканото повишение с 13.53 процента, дружеството получи увеличение от 5 на сто. Прогнозните загуби от тази цена се очаква да са над 35 млн. лв.

"Прекомерното и изкуствено потискане на цената на природния газ за трето поред тримесечие е сериозна предпоставка за дестабилизиране на дружеството, което ще рефлектира с много по-голяма сила върху българската енергетика и производствената индустрия. Поредното “орязване” на цената ще доведе до невъзможност дружеството да изпълнява вменените от регулатора лицензионни задължения, каквито са непрекъсната и качествена доставка на природен газ и поддържане на необходимото ниво на финансова обезпеченост. Това поставя под риск осигуряването на необходимите количества природен газ за текущо потребление на клиентите, поради невъзможността за неговото заплащане и ще възпрепятства възстановяване на резервите от природен газ в хранилищено “Чирен”. Възможните негативни последици за газовия сектор са пряко свързани с утвърждаване на продажна цена на природния газ под себестойност. “Булгаргаз” ЕАД не разполага с резерви за компенсиране на разликата между доставна и продажна цена", заявяват от държавния доставчик.

Той посочва, че подобряването на финансовите му резултати в последните две години се дължи основно на продажба на вземания, чрез които са цедирани неустойки за забавени плащания от клиенти през годините, а не в резултат на надценка от продажба на природен газ. За този период, задълженията на "Булгаргаз“ са намалели с 285 млн. лв. или 77.6%, допълва доставчикът. По предварителни данни дълговете му към края на 2016 г. са 82 млн. лв, докато година по-рано сумата е 231 млн. лв, а през 2014 г. - 367 млн. лв. За този период търговските и други вземания намаляват с 214 млн. лв. и достигат 194 млн. лв. в края на 2016 г., или намаление с 52.45%. По този начин е осигурена нужната ликвидност за изпълнение на лицензионните си задължения, допълва газовото дружество.

Според него, предвид цитираните обстоятелства, обявеното прогнозно повишение на цената на природния газ е обосновано и е изцяло съобразено с действащите нормативни актове за образуването на цената. Промяна е възможна, само ако ценообразуващи фактори се променят съществени преди внасянето на 10 март на заявлението за определяне на тарифата от 1 април, уточняват от "Булгаргаз"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес