Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Булгаргаз" оставен сам да се оправя с бизнеса за надплатения газ

Създалата се каша извади наяве дефекти с освобождаването на пазара

2 коментара

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" ще трябва сам да се оправя с дължимите от него компенсации към промишлените му потребители за надплатени сметки за доставения газ в периода 1 януари - 31 март 2020 г.

Управляващите възнамеряват да си измият ръцете с ангажираността си само към регулирания пазар, без да се занимават с кашата около връщането на надплатените суми и за бизнеса, който принудително бе изваден на газовата борса с фиктивно свободни цени, но всъщност приравнени към определяните от държавата.

Според поправките в Закона за енергетиката, които подлежат на второ четене в парламентарната енергийна комисия, ще се запази одобреният на първо четене вариант, уреждащ отношенията само за потребителите с регулирани цени на газа.

Това предвижда доклад на работна група за законовите промени, който ще бъде внесен за одобрение на второ четене в комисията. Дата за заседание все още не е насрочена, но се очаква такова да има тази седмица, каза председателят ѝ Валентин Николов (ГЕРБ) пред Mediapool.

Миналия петък парламентът одобри корекции, позволяващи на Комисията за енергийно и водно регулиране да промени със задна дата цената на природния газ за всеки отделен месец в периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. Поправките обаче касаят само регулирания пазар, а от 1 януари 2020 г. промишлените потребители бяха принудени да излязат на свободния пазар. За повечето от тях това означаваше и съответно формално преоформяне на договорите им. Те обаче съдържат компоненти от регулирания пазар, поради което Асоциацията на организациите на българските работодатели остро се възпротиви на механизма и поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Организацията изчисли, че по този начин управляващите искат да отклонят 45 млн. лв. от общо възстановените от "Газпром" на "Булгаргаз" 150 млн. лв. без ДДС след договорената промяна в цената на руския газ според тарифите на европейските газови хъбове.

Новият начин за изчисляване на цената влезе със задна дата, което и породи законовите неволи, тъй като "Булгаргаз" иска да върне надплатените суми по сметките на всички свои клиенти от август досега.

Приетите на първо четене промени обаче обхващат само регулирания пазар. След избухналия скандал премиерът Бойко Борисов обяви, че второто четене се отлага. На сайта на парламента все още стои срокът 4 април за внасяне на предложения за промени, но все още такива не са отразени. Липсва и доклад за гласуване на второ четене.

Николов обясни пред Mediapool, че не се предвиждат поправки по вече гласуваните текстове за разделянето на периодите на компенсации. Ще бъдат коригирани само текстовете, касаещи определянето на цената на балансиращия газ на газовия оператор "Булгартрансгаз" за надвзети или недовзети количества от потребителите. Тази тарифа също се регулира от КЕВР и затова за нея ще се запише, че също трябва да се промени със задна дата, обясни шефът на енергийната комисия.

От думите му стана ясно, че "Булгаргаз" ще трябва сам да реши какво да прави с надплатените суми от клиентите му по уж свободните договори от 1 януари 2020 г.

Реално законодателят няма да се съобрази с предложението на "Булгаргаз" в Закона за енергетиката да се включат текстове, които да позволят компенсиране и на клиентите им по свободните договори за първото тримесечие, както и на тези по програмата за задължително освобождаване на руски газ за свободния пазар чрез газовата борса.

Цените и на тези количества за първото тримесечие се определяни от КЕВР според регулираните цени, което реално компрометира цялото начинание с газовата борса и представлява изкуствено създаване на ликвидност.

Купувачи на газ от свободния пазар се оплакаха и от това, че законът ги принуждава да регистрират на борсата дори онези количества газ, които съвсем сами са договорили с търговци, ако са за по-малко от една година. Така те са длъжни да плащат на оператора на газовата борса – "Газов хъб Балкан", такса за уж реализирани на борсата количества и изкуствено се надуват миналите през този пазар обеми.

Предложението на "Булгаргаз" до депутатите е да се разпишат текстове, които да им позволят да предоставят компенсации и на тези свои клиенти, купили газ по свободни цени, но с регулирани компоненти. Управляващите обаче ще оставят дружеството само да се оправя за периода след 1 януари 2020 г. Мотивът е, че държавата е длъжна да се грижи само за регулирания пазар.

Формално погледнато, нищо не налага законови поправки, които да задължават "Булгаргаз" да върне парите за периода след 1 януари 2020 г. При заявеното от нейното ръководство желание да възстанови сумите, това лесно може да стане с анекси към свободните договори.

Управляващите обаче очевидно нямат намерение да се съобразят и със становището на Българска асоциацията природен газ , според която предложеният едномесечен срок е недостатъчен да се установят разликите в платените и реално дължимите суми при променени цени за всеки от предходните осем месеца. Организацията също така счита, че не е изрично уредено как ще се процедира при наличие на задължения от страна на потребителите със задължения. Отбелязва още, че ретроактивните цени ще създадат проблеми с вече отчетените приходи от страна на компаниите и платеното от тях ДДС.

Асоциацията предлага срокът за възстановяване на сумите да е 3 месеца и да се запише, че при  наличие  на  стари  задължения  се  извършва  първо  прихващане  на най-старите  задължения, след  което остатъкът да се  прихваща от следващи задължения до изчерпване на тази разлика. Тя отбелязва, че при крайните снабдители на газ и топлофикациите ще се получи  намаление на приходите за минал отчетен  период  (2019 г.) и респективно ще се намали счетоводният резултат. При положение, че същите са декларирали и внесли корпоративен данък за 2019 г., ще се окажат в ситуация с надвнесен данък, който следва да им бъде възстановен след подаване на коригираща декларация. Това означава и нови индивидуални и консолидирани финансови отчети, отчети към НСИ, годишни данъчни декларации, регулаторни (КЕВР) отчети и отчети към КФН. 

Българска асоциация природен газ акцентира и върху това, че постъпилите във Фонда за сигурност на електроенергийната система средства по цената "задължение към обществото", която също трябва да бъде намалена заради поевтинелия газ, не подлежат на преизчислявене. В определената за април цена на природния газ с близо 43 на сто, регулаторът реши да остави 96 млн. лв. от поевтиняването във фонда за компенсиране на силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 3".

Търговците на природен газ също имат критики към приетите на първо четене текстове за газовите компенсации. "Поради липса на действащ ликвиден, конкурентен пазар на природен газ и газова борса преди началото на 2020 г. на практика не съществуваше приложима референтна цена, която се явява основен елемент и необходим репер за целите на договарянето на конкурентни пазарни цени между търговските участници. Поради фактическото състояние на българския пазар на природен газ, който е силно зависим от един източник и е с преобладаващ регулиран сегмент, единственият възможен метод за определяне на референтна цена се явяваше регулираната цена за обществена доставка, определяна от КЕВР. Поради това, обичайна практика при сделки на свободно договорени цени, е в договорите за доставка на природен газ сключвани между търговци и техни клиенти да се включват договорни клаузи, препращащи към регулирана цена на обществения доставчик", отбелязват и търговците на природен газ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Що държавното трябвая да има норма на печалба от 5%, а частното-колкото си иска? Дружеството има дълговое. С тая ниска печалба се обрича на алит и/или приватизация. Затова е целия рев за връщане на парите. Някой да е искал софийска вода да върне надвзетото над обещаните 25 ст за кубик, след 20 години НЕИЗПЪЛНЕНИ ангажименти? Не!

  2. Лизи Гугуткова
    #1

    ЩЕ"ИЗПАПАТ" ВСИЧКО НАШИ ПАРИЧКИ! Ilian Vassilev 14 часа · Днес, 33 дни след началото на извънредното положение и "гипсирането" на малкия и средния бизнес, няма НИТО ЕДИН ЛЕВ помощ за никого. Няма нито един лев, който да е заделен настрана от ограничаване на разходите на властта, от прекратяването на корупционни и разточитлени разходи, от капиталово интезивни проекти като Белене, ТУрски поток, Тол системата, харчове за лукса и комфорта на властта, спестени средства от намалени заплати, от съкращения на излишни разходи - в сферата на сигурността - НСО, жандармерия и т.н. И се разчита изцяло и само на евросредствата....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.