"Булгаргаз" отчита четвърт повече продажби на газ и нов дълг на "Топлофикация"

"Булгаргаз" отчита четвърт повече продажби на газ и нов дълг на "Топлофикация"

По-високи с близо 25 процента продажби на природен газ през първото тримесечие на 2021 г. и нетна печалба от близо 19.8 млн. лв. отчете държавният газов доставчик "Булгаргаз". Той има да си търси 181 млн. лв. от различни контрагенти, от които 80 млн. лв. се падат на "Топлофикация София". Новият дълг за газ е натрупан от общинското дружество няма и четири месеца след като през декември 2020 г. "Булгаргаз" заведе срещу него съдебен иск за 110 млн. лв.. После обаче го оттегли, след като "Българският енергиен холдинг" за пореден път плати чрез цесия претендираната сума. Възможно е отново да се стигне до иск, казаха от дружеството за Mediapool.

Данните във финансовия отчет на газовата компания за първите три месеца на настоящата година показват, че тя е купила с 34.25 на сто повече природен газ в сравнение със същия период на 2020 г. и е продала с 24.7 процента повече. Разликата в закупените и продадените количества в периода идва от това, че "Булгаргаз" предишната година е ползвала повече обеми от газохранилището в Чирен, нагнетени преди това, а сега е разполагала с по-малко запаси.

Стриктно сравняване на числата на чистата печалба на дружеството сега и преди година сочи, че тя е намаляла от 49.929 млн. лв. на 19.758 млн. лв. Това обаче се дължи на връщането миналия март от "Газпром" на около 200 млн. лв. заради предоговарянето на цената по договора за доставката на газ у нас. Така е и формирана близо 50-милионната печалба, но тя е реално стопена в следващите месеци, когато на свой ред "Булгаргаз" върна тази сума на своите клиенти, които са плащали предходните месеци по-високи от реалните цени на газа.

Според данните на газовото дружество, ако се извади факторът с тези върнати пари от нетната печалба за първото тримесечие на 2020 г, и тя се сравни със сегашната, настоящата печалба е с около 10 на сто по-висока от тази за същия период миналата година.

За година газовото дружество значително увеличава присъствието си на газовата борса и на свободния пазар, сочат още резултатите му. С близо 650 процента нарастват продажбите му на газовата борса – от 182 хил. МВтч през първото тримесечие на 2020 г. на 1.364 млн. МВтч сега. С 13.10 на сто са нараснали и продадените по свободно договорени цени количества.

Енергетиката остава основен потребител на природния газ в страната – над 1/3 от реализираните количества са за този сектор, който бележи ръст от близо 8 процента на консумацията на синьо гориво през първите месеци на годината. Това основно се дължи на по-студеното време, което вдигна потреблението на топлофикациите.

Столичното парно, което е завършило 2020 г. с дълг от над 47 млн. лв. към газовия доставчик, е добавило нови задължения в първото тримесечие на 2021 г. и те са достигнали 80 млн. лв., а с днешна дата са още по-високи. Очаква се "Булгаргаз" отново да предприеме съдебни действия срещу общинската топлофикация, чиито изкупени от "Българския енергиен холдинг" газови дългове са около 500 млн. лв. Като цяло вземанията на газовия доставчик са се увеличи с близо 42 процента спрямо година по-рано – до 181.858 млн. лв. Дългове имат и други топлофикационни дружества и компании.

Прави впечатление, че и газовият оператор "Булгартрансгаз" има да дава на "Булгаргаз" над 19 млн. лв., но това са внесени от доставчика парични гаранции за балансиране, съхранение на газ в "Чирен" и за участие в търговете на газовата борса.

Резултатите сочат добро начало на годината за държавния доставчик, който завърши 2020 г. със спад на купените и продадените количества от малко над 14 процента. Намалението през миналата година се дължеше на кризата в икономиката заради мерките срещу коронавируса. Въпреки това и спада с над 50 на сто на приходите на дружеството заради силно намалените цени на природния газ, то завърши 2020 г. с печалба от над 44 млн. лв., което е ръст от 15 на сто спрямо 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес