"Булгаргаз" отхвърли обвинения, че продава евтиния азерски газ другаде

"Булгаргаз" отхвърли обвинения, че продава евтиния азерски газ другаде

Газовият доставчик "Булгаргаз" отхвърли обвиненията, че реекпортира евтиния азерски газ, за да печели повече, вместо да го внася и с него да намалява цената на синьото гориво за вътрешния пазар. Компанията посочва, че всички ценови ползи от азерския газ (както и от газа от всички други източници) влизат в ценовия микс на обществения доставчик и от тях се възползват всичките ѝ клиенти.

Позицията е по повод публикувано в сряда интервю на БГНЕС с Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация, в което той атакува държавното дружество, че не внася пълния обем от договорените 1 млрд. куб. м годишно от каспийското находище "Шах Дениз ІІ". Според него "Булгаргаз" не дава смислени, а лъжливи обяснения за причините да внася по-малки количества азерски газ. Пламен Павлов твърди, че азерският газ, който е път пъти по-евтин от руския, се препродава някъде, което не е в изгода на българския потребител. По думите му газовият доставчик може да приспада чрез суапови сделки азерския 1 млрд. куб. м, идващ от Гърция, от количествата руска суровина, които България транзитира до Гърция.

От "Булгаргаз" определят твърденията на председателя на Българската газова асоциация като неверни. "които за съжаление се използват за предизборни цели, както и в защита на частни бизнес интереси". Дружеството припомня невъзможността да внася договорените количество по газовата връзка Стара Загора – Комотини, както е записано в контракта, тъй като тръбата не е готова, и затова от 31 декември 2020 г. получава максимално възможните количества азерски природен газ по временен маршрут.

"Неверните твърдения относно възможностите "Булгаргаз" ЕАД да внася пълния обем природен газ по алтернативни маршрути, внушенията, че българското дружество свободно може да избира кога и къде да получава газа, както и абсолютно безпочвените обвинения за "реекспорт на евтин азерски газ" и за наличие на възможност за виртуални сделки (суапови сделки), говорят за некомпетентност и за неразбиране на бизнеса с природен газ. Лицата, отправящи тези твърдения, правят това напълно произволно, без да носят отговорност за думите и действията си. С разпространяването на дезинформация се прави опит да се създаде проблем там, където той не съществува", пише в изявлението на "Булгаргаз".

В него се припомня интервю на извънредният и пълномощен посланик на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов, който обяснява, че по технически и търговски проблеми Азербайджан не може да доставя пълните количества газ по съществуващата газова връзка Кулата-Сидирокастро, която в момента се използва от "Булгаргаз" като временно трасе.

Държавната компания отбелязва, че азерският доставчик не е длъжен да транспортира газа до друга точка, освен договорената Комотини, както и да осигурява пълните количества на новата договорена точка – Нея Месемврия, намираща се на 300 км от Комотини.

"В хода на проведените преговори, "Булгаргаз" ЕАД успя да убеди азерската компания да приеме временния маршрут с всички условности и рискове от него. Използването на временния маршрут е свързано и с допълнителни разходи, които оскъпяват доставката. Договорените количества природен газ за временния период на доставки до 30.09.2021 г. бяха максимално възможните, за които азерската страна даде своето съгласие, отчитайки извънредните обстоятелства", обясняват още от "Булгаргаз".

Дружеството посочва, че след забавянето на строежа на газовата връзка с Гърция от Стара Загора до Комотини и отлагането на пуска ѝ за юли 2022 г., отново са договорени "максимално възможните количества природен газ, отчитайки всички условности на алтернативния маршрут и възможностите за доставка на азерския доставчик" до края на юни 2022 г..

"Разразилата се енергийна криза в Европа категорично доказва, че България трябва да разполага с възможности за физически доставки от различни източници. За разлика от България, повечето съседни държави имат физически достъп до тръбопроводен газ, терминали за втечнен природен газ, а някои дори имат собствен добив. "Булгаргаз" ЕАД ще продължи да залага на конкурентни доставки от всички налични източници, както и да търси възможности за допълнително диверсифициране на доставките в интерес на българския потребител", декларират от дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?