"Булгаргаз" планира придобивания и листване на борсата

След поредица от стратегически споразумения и придобивания, вдигащи капитализацията на "Булгаргаз", дружеството смята да излезе на българската, а после и на международна фондова борса. Това предвижда управленска стратегия, която се обмисля в държавната газова компания и се очаква скоро да започне реализацията ѝ, съобщиха запознати.

В момента "Булгаргаз холдинг", в какъвто се преструктурира от началото на 2007 г. заради евроизискванията, подготвя сключването на ключови за развитието му споразумения за сътрудничество с австрийската OMV, с която са съакционери в проекта "Набуко", "Газ дьо Франс" и др. големи европейски компании. Такъв меморандум вече бе подписан миналата година с италианската "Енел", очаква се такъв документ да се подпише и с "Газпром" покрай реализацията на т.нар. проект Южен поток за доставка на руски газ през Черно море и България до Италия и Западна Европа.

С OMV се обсъждала възможността за съвместно изграждане на верига от газостанции.

Паралелно холдингът планира да разшири структурата си и сегашните четири дружества - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Булгартел" и "Набуко България", в следващите четири-пет години да нараснат на десетина. Първата цел ще е създаването на фирма за специфичните газови строителни и монтажни дейности, като за целта ще се предприемат придобивания на вече съществуващи такива частни фирми, вместо тепърва да се гради структура и да се привличат специалисти. По-лесно е да купим утвърдени на пазара дружества, като вероятно първо ще се предприемат преговори за "Газстроймонтаж", която преди години бе приватизирана, твърдят от компанията.

Агресивният подход цели наваксването на последните 4-5 години, загубени в преструктуриране и търсене на бизнес пътя си, твърдят източници от държавната компания.

По този начин последователно "Булгаргаз холдинг" смята да вдигне двойно пазарната си капитализация, която в момента е над 1 млрд. евро, за да може да излезе на българската фондова борса. Така по естествен път ще бъдат привлечени инвеститори, за да набира още мощ компанията и да може да настъпи от регионалния към европейския пазар. На по-късен етап се предвижда и листване на международна борса.

Набелязаната стратегия за развитие от части покрива намеренията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, който през октомври 2007 г. заяви, че е възложил изготвянето на анализ за консолидация на държавните енергийни дружества в мега компания, която чрез размяна на акции да привлече чужди инвеститори и да стане значима на пазара. Към този момент открити аспирации за придобиване на контролираната от “Булгаргаз” газова инфраструктура в страната проявява руският монополист “Газпром”.

Програмата за бъдещето на стратегическото дружество трябва да бъде окончателно готова до месец и предложена за одобрение на принципала - Министерството на икономиката и енергетиката. Нейното одобрение зависи изцяло от политическото решение на управляващата коалиция.

Споделяне

Още от Бизнес