"Булгаргаз" подготвя споразуменията за надплатените сметки

Ръководството на "Булгаргаз" реши да не задържа върнатите пари от "Газпом", сн. БГНЕС

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" съобщи в петък, че е в процес на изготвяне на споразуменията, които ще предложи на своите клиенти за възстановяване на надплатените от тях суми за ползван природен газ в периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г.

До връщането на пари се стигна след като "Булгаргаз", в изпълнение на ангажимента на "Газпром" по воденото от ЕК антимонополно дело за злоупотреба с цените в осем държави, се разбра с руския монополист за промяна на договора със задна и включване в цеообразуването на борсова компонента. В резултат на това "Газпром" върна на българското дружество 198 млн. лв. с ДДС, които сега "Булгаргаз" ще изплати на клиентите си.

Възстановяването става възможно след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се произнесе по всички внесени от държавния снабдител заявления за нови цени за всеки месец от август до края на март. Последното решение на регулатора по казуса бе обявено преди два дни. Това позволява пресмятането на продадените по високите цени количества за всеки месец спрямо новите по-ниски цени и връщането на парите на всеки от контрагентите на "Булгаргаз".

Според приетите поправки в Закона за енергетиката "Булгаргаз" има 20 дни след вземането на решенията на КЕВР да изчисли какво има да връща на всеки и да им предложи споразумение. След сключването ме дружеството има 14 дни да преведе парите, които са наличност след трансфера от "Газпром експорт".

Това означава, че към края на юни държавното газово дружество трябва да си е разчистило сметките със своите клиенти, след което газоснабдителните дружества ще могат да започнат да преизчисляват сметките на своите потребители.

КЕВР пък предстои да вземе решение за цените на топлинната и електрическата енергия на топлофикациите, за да може те да изчислят какво имат да връщат на своите клиенти. Намалението на тарифите на топлофикациите обаче ще е еднократно. След решението на КЕВР те ще трябва да върнат надзветите пари още с първата сметка за онези, чиито топломери се засичат ежемесечно. Абонатите с прогнозни сметки ще трябва да чакат изравнителните, за да разберат колко имат да си вземат.

Битовите потребители обаче няма да получат реални пари, а с надвзетите суми ще се приспадат бъдещите им плащания, докато се изчерпи съответната сума.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?