Булгаргаз подписа договор с Петреко за добива на природен газ от находище "Галата"

Вероятно от 1 юли 2003 г. ще започнем да потребяваме природен газ от находище "Галата", съобщи заместник-председателят на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) Гати ал Джебури.

"Булгаргаз" подписа с "Петреко България" ЕООД и "Петреко САРЛ" договор за покупко-продажба на природен газ и договор за пренос на природен газ.

Находище "Галата" ще задоволява годишно над 10% от нуждите от природен газ на страната, каза вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов синьото гориво ще бъде изкупувано по прeференциални цени, по-ниски от тези на външните доставчици. С подписването на договора за пренос на природен газ се дава възможност на българските потребители да договарят доставки на природен газ директно с добивното предприятие и така практически се разрушава монопола на "Булгаргаз", отбеляза той.

В договора няма цена за преноса на природен газ, съобщи Гати ал Джебури. Има клауза, че тя ще бъде определена след приемането на наредбата от Държавната комисия по енергийно регулиране. Това е първият договор за пренос на природен газ, сключен в съответствие със Закона за енергетиката и енергийната ефективност.

Дейвид Арчър, управляващ директор на британската компания "Петреко ", връчи на вицепремиера Николай Василев писмо за намерения за изграждане в Корабостроителница Варна на платформа за добиване на природен газ от находище "Галата". Реализирането му ще гарантира над 12 милиона долара приход за корабостроителницата. Запитан от вицепремиера Василев дали при работата си с новото правителство се е сблъскал с корупция, г-н Арчър отговори, че не е. По думите му кабинетът създава среда, в която могат да процъфтяват инвестициите

Договорите са малкия подарък за Варненския регион по случай 100-те дни на правителството, каза вицепремиерът Василев. Големият щял да дойде, ако бъде спасена Варненската корабостроителница.

В разработването на газовото находище ще бъдат инвестирани 65 милиона долара, като при изпълнението на дейностите ще се привличат основно български фирми и специалисти, информираха от "Булгаргаз". Предвижда се в началото да бъдат разкрити 500 работни места, а след започването на редовната експлоатация на находището постоянните работни места ще бъдат 100.

Концесионният договор за разработване и добив на природен газ от газовото находище "Галата" беше подписан на 15 май тази година. Находището "Галата" е открито през 1993 г. и се намира на 23 км. от сушата. Запасите от природен газ в него са около 1,5 млрд. кубически метра.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?