"Булгаргаз" подписа договор за милиард куб. м азерски газ от 2019 г.

С тези доставки може да бъде заместен близо 1/3 от руския внос

Находището "Шах Дениз"

Държавната компания "Булгаргаз" е подписала с консорциума "Шах Дениз" договор за доставка на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно от 2019 г., съобщи общественият доставчик. Контрактът, който е за 25 години, е подписан в столицата на Азербайджан Баку.

 

Количествата синьо гориво трябва да идват от разработвания в момента добив от втората фаза на развитие на находището "Шах Дениз" в Каспийско море. Клаузите на договора ще се задействат при приемането на окончателното инвестиционно решение за "Шах Дениз 2", посочват от дружеството, без дава подробности относно евентуално договорени цени и начини на транзитиране на азерския газ до България.

 

"С този договор за първи път реално се диверсифицират източниците и трасетата за доставка на природен газ за българския пазар. Това от своя страна ще доведе до разширяване на търговския портфейл на "Булгаргаз“ ЕАД и повишаване сигурността на доставките на природен газ за българския потребител", пише в съобщението.

 

Въпросният милиард кубически метра азерски газ бе обект на редица политически договорки на различно ниво между България и Азербайджан още от 2008 г. и предишни намерения бяха тези количества да са част от осигурените от "Булгаргаз" за "Набуко" количества. Реализацията на този газопровод обаче е под въпрос, сред като "Шах Дениз" отхвърли офертата на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" за осигуряване на природен газ и предпочете конкурентния Трансадриатически газопровод, който ще минава през Гърция до Италия.

 

Договорените от "Булгаргаз" обеми природен газ от "Шах Дениз" са около една трета от годишното потребление на страната, което в момента се покрива 85 процента от внос на суровина от "Газпром", а останалите са от местен добив.

 

В подписания през ноември 2012 г. нов десетгодишен договор за доставка на руски газ се предвижда на шестата година, или през 2018 г. да може да се преговаря с "Газпром" отново за цената и количествата суровина, които ще купува "Булгаргаз".

 

Това означава, че малко преди старта на договора с "Шах Дениз" българското дружество ще има коз да преговаря за по-ниска цена на руския газ и евентуално да намали обемите на руските доставки. Дали количествата от "Газпром" ще бъдат ограничени е рано да се каже, той като "Булгаргаз" успя да договори възможността обемите руски газ, които не е реализирал на българския пазар, да може да търгува в други страни.

 

Под напора на конкуренцията на контролираната от "Газпром" "Овергаз Инк.", която след като бе отрязана като "посредник" в газовите доставки за държавното дружество започна от тази година директно да внася суровина и да се бори за индустриалните клиенти, "Булгаргаз" се опитва да е по-ефективен играч на вътрешния и регионалния газов пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?