“Булгаргаз“ прогнозира спад на цените с 11.56% от април

“Булгаргаз“ прогнозира спад на цените с 11.56% от април

Неокончателна прогноза за намаляване на цените на природния газ с 11.56 на сто от април 2009 г., обяви в понеделник “Булгаргаз“. Съгласно законовите изисквания държавната газова компания е длъжна, месец преди да внесе заявлението си за промяна на тарифите за тримесечието, да обяви намеренията си.

Окончателното предложение зацената на синьото гориво ще стане ясно непосредствено преди внасяне на предложението в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) - 11 март. То ще отчита настъпилите междувременно промени в цените на алтернативните горива на международните пазари и валутния курс на щатския долар спрямо лева. Към момента и двата фактора бележат спад.

Така прогнозната цена за второто тримесечие е изчислена на 543.61 лв. за 1000 куб. м без ДДС, което е намаление със 71.05 лв. Спрямо действащата за последното тримесечие на 2008 г. тарифа обаче природният газ ще остане по-скъп, тъй като за първото тримесечие цената бе повишена от ДКЕВР с 14 процента. Реално понижаване се очаква през юли.

Тенденцията горивата да поскъпват се обръща, а предложението на "Булгаргаз" означава от април цената на газа за 1000 кубически метра от 399 долара да достигне 338 долара., коментира от своя страна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който в понеделник откри в София конференция на тема "Световната финансова и икономическа криза и стабилността на българската икономика". Той отбеляза, че за някои страни от Европа понижението на цените от 1 април ще бъде по-голямо, защото при тях формулата за изчисляване на тарифите отчита цените на петрола за шест месеца назад, а за България се определят с деветмесечно забавяне.

Така в сегашната цена все още влизат летните високи нива на нефта, отбелязали рекорди преди да започнат намаляване до сегашния си срив около 40 долара за барел. Миналия петък от “Газпром“ обявиха, че цените им за Европа ще паднат от 400 долара на 280 долара за 1000 куб. м

Димитров обаче обясни предпочетения деветмесечен период за формиране на цената с това, че когато нефтът е поскъпвал, това е било по-изгодно.

България би могла и донякъде вече печели от икономическата криза чрез спадането на инфлацията и най-вече на инфлацията при енергоносителите, каза Димитров. Според него, ако междувременно нищо не се случи и не започне втора газова криза, цената на природният газ за България от 1 юли 2009 г. може да се понижи на 250 долара на входа.

Кризите поставят бизнеса на нови технологични нива и това е моментът нашата икономика да активизира научната си дейност, отбеляза министърът. Той изрази позиция за запазване на валутния борд в страната до влизането ѝ в еврозоната. Димитров посочи, че единственият "грях" на България, заради който тя все още не изпълнява Маастрихтските критерии, е инфлацията, но изрази очакване поради кризата инфлацията да намалее.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?