"Булгаргаз" прогнозира запазване на цената на газа от юли

Цената на природния газ от 1 юли би трябвало да се запази близка до сегашната, ако "Булгаргаз" получи от "Газпром“ подписани документите за намаление на цената с 11 на сто от 1 април. Това коментира изпълнителният директор на обществения доставчик Димитър Гогов пред БНР във вторник, след като предишния ден министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев потвърди, че договорената от правителството в края на март газова отстъпка все още не е задействана.

Добрев коментира във вторник още, че до 14 май няма да бъдат подписани протоколните решения за задействане на газовата отстъпка, защото шефът на "Газпром" Алексей Милер бил в отпуска дотогава.

Проблемът е административен, свързан с размяната на документация и подписването на допълнително споразумение, обясни министърът. Той разказа, че е настоявал още в Москва в края на март да се подпише отстъпката, но " за съжаление не се случи въпреки моето разпореждане.

Гогов обясни от своя страна, че ако получи подписани споразумения за намаление на цената на руския газ със стара дата, общественият доставчик ще коригира своите тарифи спрямо прогнозите си от началото на март, които бяха за ръст на синьото гориво с 26 на сто. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче разреши повишение само от 13 на сто от 1 април.

В същото време обаче, след като стана ясно, че е договорена тази отстъпка, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че толкова ще се намали и цената на газа за вътрешния пазар, топлинната енергия съответно ще поевтинее с 5-7 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес