“Булгаргаз“ ревизира прогнозните си юлски цени още надолу

“Булгаргаз“ ревизира прогнозните си юлски цени още надолу

Държавната газова компания “Булгаргаз“ е ревизирала прогнозите си за цената на синьото гориво за третото тримесечие на 2009 г. и ще поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) сваляне на цената с над 33 на сто, а не прогнозираните в началото на май близо 30 процента поевтиняване. Това съобщиха от дружеството в понеделник, ден преди общественото обсъждане в ДКЕВР на цените за топлоенергията и електроенергията, които енергийният регулатор възнамерява да одобри от 1 юли.

Миналата седмица държавната комисия представи на енергийните дружества плановете си за промяна на цените, като за парното беше ясно, че се взема предвид прогнозираната цена от “Булгаргаз“ и всякакви движения в посока нагоре или надолу би трябвало да се отразят върху крайното решение на ДКЕВР. Изготвянето на цените на топлоенергията върху прогнози дори разгневи някои от топлофикационните дружества, които и без това бяха недоволни от свалянето на цените им с между 7 и 23 на сто за различните региони на страната

Сега поевтивтиняване на газа с повече от три процента над предвиденото би трябвало да се отрази върху цените на топлоенергията. От ДКЕВР уточниха, че според законодателството трябва да се произнесат с окончателни цени до 14 дни от общественото обсъждане на проектотарифите.

Внесеното предложение на “Булгаргаз“ е за цена за третото тримесечие от 365.03 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Намалението от 180.94 лв. или 33.14 на сто в сравнение с действащата цена е в резултат на по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и по-ниския валутен курс на лева към щатския долар, обясниха от газовата компания.

Предишната прогнозна цена бе 382.63 лв. за 1000 куб. м без ДДС или с 29.92 на сто по-малко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?