"Булгаргаз" ще върне на клиентите си над 201 млн. лв., от тях 60 млн. лв. са за "Топлофикация София"

Борисов: Очаквам някоя хубава карикатура, след като 1.5 млрд. лв. са взети от олигарсите

"Булгаргаз" ще върне на клиентите си над 201 млн. лв., от тях 60 млн. лв. са за "Топлофикация София"

Правителството задължи държавната компания "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв.на клиентите си, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на кабинета, на което е взето решението.

"С днешно решение задължаваме "Булгаргаз" да възстанови суми на клиенти закупили газ в периода 1 януари 2020 - 31 март 2020 в размер на 201 685 227 лв.", обяви Борисов.

"Проведохме трудно няколкомесечни преговори. Вече няма посредници, кранчета", заяви премиерът.

"Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани. Смятайте колко пари са изтекли от 90-та година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света. Около 1.5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората", каза още Борисов, цитиран от БГНЕС.

С решението, взето от кабинета, се задължава газовият доставчик да приложи аналогичен механизъм за компенсиране на клиентите, какъвто вече съществува за тези на регулирания пазар. Целта е осигуряване на равнопоставеност между всички клиенти на дружеството.

Премиерът разясни, че цената на газа от миналата година към днешна дата е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

За март намалението е с 42% по-малко. Въпреки това столичани получиха значително по-високи сметки за парното спрямо март 2019 г. Борисов увери, че от тези над 201 млн. лв., 60 млн. лв. ще отидат за "Топлофикация София", за да бъдат върнати на хората.

От "Топлофикация София" по-късно уточниха, че ще получат 59 млн. лева заедно с лихвите и ДДС. Част от сумата ще бъде възстановена на фонд "Сигерност на електроенергийната система", тъй като дружеството произвежда и ток. Изчисленията колко пари ще се връщат на хората ще бъдат направени, след като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цените със стара дата на услугите на столичното парно.

Преизчислението на сметките на абонатите на "Топлофикация" ще бъде направено до 30 дни, след като "Булгаргаз" върне парите на дружеството.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с първата възможна фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване. Абонатите, които плащат по реално потребление в София, са много малко. Сумите за повечето хора ще бъдат приспаднати в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

На химическата промишленост ще бъдат върнати 52 милиона лева, а на стъкларската - 16 милиона лева, каза Борисов.

Днешното решение на Министерския съвет е следствие от постигната между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" промяна в ценовите условия по договора за доставка на природен газ.

Тя стана възможна, след като в периода 2012 - 2018 г. Европейската комисия разследва ПАО "Газпром" и ООО "Газпром експорт" за злоупотреба с господстващо положение на пазарите в осем държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

Като резултат от делото газовият доставчик пое ангажимент да промени договорите със своите клиенти, като премахне пречките за свободен пренос на газ на конкурентни цени.

Заради ретроактивното прилагане на новия ценови механизъм "Булгаргаз" ЕАД следва да възстанови на своите клиенти над 201 млн. лв.

С допълнението на Закона за енергетиката, прието на 14 април 2020 г., беше създаден механизъм за възстановяване на суми на клиентите на "Булгаргаз" на регулирания пазар. Това са всички клиенти на държавната компания до края на 2019 г., както и крайните снабдители и топлофикационните дружества за периода след 1 януари 2020 г., е посочено в правителственото съобщение.

С цел осигуряване на равнопоставеност, този подход трябва да бъде приложен и за  всички останали клиенти на "Булгаргаз", които купуват природен газ по свободно договорени цени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес