"Булгаргаз" стана акционер в румънската "Трансгаз"

"Булгаргаз" стана акционер в румънската "Трансгаз"

С първа задгранична инвестиция се похвали в понеделник главният изпълнителен директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев. Държавната компания закупила дял в румънската "Транснефт", която в края на ноември пусна на борсата 10 на сто от акциите си. Така българското дружество вече притежава под 1 процент дял в “Транснефт”, която е партньор на българската компания в проекта за газопровода "Набуко". Платени са 1.1 млн. лв., като сделката е станала със съдействието на принципала – Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Според Денчев примерът на румънската компания за привличане на капитал е полезен. Той посочи, че листването на 20-30 на сто от "Булгаргаз" на българската и лондонската фондови борси може да привлече финансов ресурс в размер на 4-6 млрд. евро. С тези пари може да си обезпечим участието в големите инфраструктурни проекти, вместо тепърва да тичаме по банки за кредити, допълни Денчев.

Той уточни, че съобщеният процент акции се разглежда от компанията като най-подходящ за първично предлагане на  капиталовия пазар, но окончателната дума по въпроса ще има МИЕ и след това правителството, за да бъде извадена газовата компания от списъка със забранените за приватизация държавни дружества.

Ресорното ведомство от своя страна подготвя повече от година концепция за създаване на енергиен холдинг в всички държавни активи от отрасъла, част от които в последствие да се пуснат за приватизация. Миналата седмица зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева каза, че планът за обединение на мини и електроцентрали ще се обяви в началото на 2008 г.

Според Денчев, ако идеята за енергийния мегахолдинг не бъде представена до есента и не се излезе на борсите през 2009 г., има вероятност да се изпуснат предлаганите сега от финансовите пазари възможности за енергийните активи. Има опасност дотогава да се изконсумира инвеститорският интерес, породен от тренда на петрола, смята той.

През януари-февруари 2008 г. газовият холдинг ще представи на борда на директорите си и на МИЕ своите намерения за създаване на нова компания от структурата – инженерингова организация за проучване, проектиране и строителство и капиталови ремонти на газопроводи. В момента става все по-трудно да намерим такива качествени фирми, обясни Денчев. Той посочи, че "Булгаргаз холдинг" води разговори с частните фирми от бранша за създаването на смесено инженерингово предприятие. Предвижда се държавното участие в него да е 51 на сто, а останалите дялове да се разпределят между частниците според активите им. Очертава се най-голям от миноритарните пакети да притежава "Газстроймонтаж".

Първоначалната идея на "Булгаргаз холдинг" бе да купи въпросната фирма или някоя друга в бранша, но сега намеренията са еволюирали.

Също в началото на следващата година държавната компания ще представи по-конкретно и намерението си да създаде дружество, с което да се включи в газоразпределителния пазар. Плановете са новата фирма да стъпи на териториите, където все още Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е дала лицензи за газификация. Правят се икономически и юридически анализи за евентуални джойнт-венчъри с вече лицензирани фирми за дадени райони.

Газовият холдинг залага на смесените предприятия и с чуждестранни партньори. Продължават преговорите с "Газ  дьо Франс", австрийската OMV, италианската "Енел" и германската RWE за развитие на общи инвестиционни проекти за изграждане на мрежа бензиностанции в цяла Европа,  каза Денчев. Най-напреднали са разговорите с OMV, която също участва в проекта "Набуко", и има възможност още през пролетта  да стартира веригата газостанции, допълни той.

Относно "Набуко" в сряда ще се състои поредната среща на акционерите в проектната компания – турската "Боташ", "Булгаргаз", "Трансгаз", унгарската МОЛ и OMV. Наблюдателите очакват най-сетне да стане ясно името на шестия участник в строежа на газопровода, който трябва да доставя гориво до Европа от Каспийско море, Иран и Египет. Избира се между RWE и "Газ дьо Франс", като информациите за акционер са разнопосочни, дори се твърди, че може и двете компании да влязат.

Според запознати вече е решено кой ще вземе новия равен дял, но разследване в турската "Боташ" пречи на неговото утвърждаване и решението отново ще бъде отложено за след Нова година

Споделяне

Още от Бизнес