"Булгаргаз" сви поскъпването на газа под 14%

"Булгаргаз" сви поскъпването на газа под 14%

Природният газ да поскъпне от октомври с по-малко от 14 на сто, ще предложи държавният обществен доставчик "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране в понеделник, когато изтича законовият срок за обявяване на исканата от дружеството цена за последното тримесечие на 2018 г.

Последните анализи на международните пазар и разчетите са позволили да се намали цената на синьото гориво за вътрешния пазар под прогнозираното преди месец увеличение, макар и с малко. 

Предварителните разчети на "Булгаргаз" бяха за ръст от 14.34 на сто в цената при измерване на количествата като обем и с 15.22 процента - при цена за енергия.

Сега обаче повишението е сведено до 13.89 на сто за цена в кубични метри и с 14.87% - при стойност в мегаватчас.

Предложената за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране цена е 456.65  лв. за 1000 куб. м или 43.41 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е с 55.70 лв. повече спрямо сегашната цена като обем и с 5.62 лв. при тарифата като енергия.

Снабдителят обяснява, че поскъпването се дължи на очакваните повишените от руския доставчик "Газпром" цени, на по-високия курс на щатския долар спрямо лева, но и също така вкарва в цената негативния за финансите му ефект от това, че регулаторът одобри за третото тримесечие по-ниска от исканата тогава цена на газа.

Последно КЕВР определи от 1 юли 2018 г. поскъпване с 10.8 на сто вместо с предложените от "Булгаргаз" 18.05 процента. Комисията откри събрани в повече от "Булгаргаз" пари от предишни цени и реши да ги приспадне от влизащата в сила от 1 юли тарифа, което предизвика недоволството на газовия доставчик. Той обвини регулаторът, че не изчислява правилно надвзетия и недовзетия му приход. Затова и в сега предложената цена – от октомври, вкарва и несъбраните суми по сега действащите тарифи, които според дружеството са по-ниски от тези, на които внася руския газ у нас.

В края на август председателят на енергийния регулатор Иван Иванов намекна, че този път комисията няма да има механизъм за намаляване на исканото от дружеството повишаване на цената и газът, а след него и парното ще поскъпнат. Тогава Иванов заяви, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември ще има решение за цената на газа през последното тримесечие на 2018 г..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес