"Булгаргаз" сви поскъпването на газа под 14%

"Булгаргаз" сви поскъпването на газа под 14%

Природният газ да поскъпне от октомври с по-малко от 14 на сто, ще предложи държавният обществен доставчик "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране в понеделник, когато изтича законовият срок за обявяване на исканата от дружеството цена за последното тримесечие на 2018 г.

Последните анализи на международните пазар и разчетите са позволили да се намали цената на синьото гориво за вътрешния пазар под прогнозираното преди месец увеличение, макар и с малко. 

Предварителните разчети на "Булгаргаз" бяха за ръст от 14.34 на сто в цената при измерване на количествата като обем и с 15.22 процента - при цена за енергия.

Сега обаче повишението е сведено до 13.89 на сто за цена в кубични метри и с 14.87% - при стойност в мегаватчас.

Предложената за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране цена е 456.65  лв. за 1000 куб. м или 43.41 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е с 55.70 лв. повече спрямо сегашната цена като обем и с 5.62 лв. при тарифата като енергия.

Снабдителят обяснява, че поскъпването се дължи на очакваните повишените от руския доставчик "Газпром" цени, на по-високия курс на щатския долар спрямо лева, но и също така вкарва в цената негативния за финансите му ефект от това, че регулаторът одобри за третото тримесечие по-ниска от исканата тогава цена на газа.

Последно КЕВР определи от 1 юли 2018 г. поскъпване с 10.8 на сто вместо с предложените от "Булгаргаз" 18.05 процента. Комисията откри събрани в повече от "Булгаргаз" пари от предишни цени и реши да ги приспадне от влизащата в сила от 1 юли тарифа, което предизвика недоволството на газовия доставчик. Той обвини регулаторът, че не изчислява правилно надвзетия и недовзетия му приход. Затова и в сега предложената цена – от октомври, вкарва и несъбраните суми по сега действащите тарифи, които според дружеството са по-ниски от тези, на които внася руския газ у нас.

В края на август председателят на енергийния регулатор Иван Иванов намекна, че този път комисията няма да има механизъм за намаляване на исканото от дружеството повишаване на цената и газът, а след него и парното ще поскъпнат. Тогава Иванов заяви, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември ще има решение за цената на газа през последното тримесечие на 2018 г..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?