“Булгаргаз” тества пазара за 1/3 по-скъпо гориво от 2008 г.

“Булгаргаз” тества пазара за 1/3 по-скъпо гориво от 2008 г.

Държавният монополист “Булгаргаз” прогнозира 33.57 процента увеличение на цената на синьото гориво за първото тримесечие на следващата година. Ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) даде зелена светлина за подобно шоковото поскъпване, цената за един куб.м. от суровината ще скочи от 332.30 лева на 443.84 лева без ДДС или с 111.54 лева.

Дружеството оправдава прогнозата си високите цени на алтернативните на  природния газ горива на световните пазари. Дава се пример с мазута, който в зависимост от съдържанието на сяра (1 и 3.5%) е скочил с между 122.33 и 115%, както и газьола (76.61%).

“Булгаргаз” държи да се има предвид, че през последните три месеца на тази година ще продава природния газ с 5.2 процента под утвърдената от ДКЕВР цена от 348.96 лева. Това обаче стана възможно след като държавата се отказа от 17 милиона лева печалбата от дейността на дружеството. Тогава синьото гориво поскъпна само с 4 процента.

При подписването на споразумението за отказ от дивидент в началото на октомври, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че “ясната цел е да не се налива повече масло в ръста на инфлацията”. Той говори и за “ясната отговорност на държавата” по тези проблеми.

Заедно с шоковата прогноза от "Булгаргаз" обявиха, че ще направят всички необходими анализи, за да поискат от ДКЕВР цени по-ниски от прогнозните. Дружеството ще държи в тайна своята оферта до последния момент. Тя ще бъде оповестена непосредствено преди внасянето ѝ на 11 декември.

Ако подобно увеличение се реализира стойността на кВтч енергия от газ почти ще се изравни с цените на енергията добиваната от въглища, която е 5.9 ст./кВтч.

Заложена прогнозна инфлация в бюджета за следващата година е 4.5 процента. Тази заявка продължава да бъде актуална и се подкрепя от тройната коалиция въпреки прогнозите за сериозен скок на горивата и цените на българските стоки заради орязаните парникови квоти. От декември 2006 година до октомври 2007 година инфлацията е 9.5 процента.

Споделяне

Още от Бизнес