"Булгаргаз" за проверката на ДАНС: Добра възможност да излезе истината

"Булгаргаз" за проверката на ДАНС: Добра възможност да излезе истината

Като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ определи държавният газов доставчик "Булгаргаз" започналата в петък проверка на ДАНС и МВР.

Дружеството информира, че "понастоящем се извършват няколко проверки от контролни органи, включително от служители на ДАНС и ГДНП". Допълва, че то редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции. "Считаме, че това е необходимо и полезно за укрепване на доверието на обществото към работата на дружеството", допълва се в съобщението до медиите.

"Булгаргаз" обяви, че оказва пълно съдействие на представителите на проверяващите институции, "като продължава работа в полза на собственика на дружеството – българската държава, на неговите клиенти и на българското общество", заявява още газовото дружество и декларира, че ще продължи политиката си на откритост и прозрачност.

По-рано през деня стана ясно, че служители на ДАНС и Главна дирекция "Национална полиция" са започнали в петък акция в "Булгаргаз". По информация на Mediapool тя е заради сигнали за спекулативно препродаване на газ, изземват се документи.

Акцията се провежда на 6 различни адреса, като сред тях има и частни дружества с офиси извън столицата.

На 6 януари "Булгаргаз" бе обвинен от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял евтин газ от хранилището в Чирен и го продавал, вместо да го вкарва в цената за регулирания пазар.

Финансовият министър Асен Василев се възмути защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София".

"Разглежда се доколко "Булгаргаз" управлява финансовите си потоци по правилния начин", заяви Василев тогава. Енергийният министър Александър Николов пък уточни пред журналисти, че проверката е за износ на газ от Чирен за Румъния.

Шефът на дружеството Николай Павлов отрече това да е вярно, тъй като фирмата няма лиценз за търговия в северната ни съседна и обясни, че само свободните количества руски газ, който е най-скъпият, пуска на двете газови борси у нас – държавната на "Газов хъб Балкан" и частната "Българска енергийна търговска платформа".

Пред Mediapool тогава той обясни, че от запасите в газохранилището се продава само на вътрешния пазар по дългосрочните договори с клиентите.

"На газовите борси се продава, само ако има излишъци на заявените от потребителите ни дневни количества и става въпрос за най-скъпия газ – руския, като това не влиза в ценообразуването за регулирания пазар", заяви миналата седмица Павлов.

Той определи като недопустими подобни атаки от страна на самата държава към нейното дружество. Самият министър Николов прехвърли правомощията за остраняване на Павлов върху собственика на "Булгаргаз" – "Българския енергиен холдинг".

Шефът на "Булгаргаз" вече заяви, че не се притеснява от проверките, тъй като всичко в дружеството било "като по конец".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?