"Булгаргаз" заплаши да събере принудително дълговете на "Топлофикация"

Задълженията за газ на общинското дружество достигат 100 млн. лв.

"Булгаргаз" заплаши да събере принудително дълговете на "Топлофикация"

Просрочените задължения на "Топлофикация – София" към доставчика на гад "Булгаргаз" са нараснали до 100 млн. лева. Само за изминалия отоплителен сезон са натрупани около 52 млн. лева дълг. Ако те не бъдат изчистени поетапно през юли и явгуст, "Булгаргаз" може да пристъпи към принудителното им събиране.

Това съобщи в интервю пред БНР изпълнителният директор на държавната газова компания Николай Павлов. Той обясни, че столичното дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага "Булгаргаз" да събира вземанията си по съдебен ред.

"Топлофикация - София" е собственост на Столичната община, а контролът над дружеството е в ръцете на общинския съвет. От общината обясниха, че "Топлофикация" е изпратила на "Булгаргаз" график за погасяване на зъдълженията си.

Информацията за просрочените дългове беше използвана от БСП, които поискаха ръководството на топлофикационното дружество да бъде изслушано от комисиите към съвета.

Реакция

"Отдавна се знае, че отоплителното дружество е в тежко финансово състояние, а управляващите от ГЕРБ, без много да мислят, го натовариха с още един кредит от 67 милиона евро за изграждането на RDF-инсталацията. Вероятността "Топлофикация София" да изпадне във фактически фалит става все по-реална, а това общинско дружество изпълнява важна социална функция. Ето защо е нужно в най-кратък срок да бъде изслушано ръководството му и да бъдат предприети мерки за стабилизиране преди новия отоплителен сезон", мотивират искането си съветниците.

Според финансовия отчет на "Топлофикация" за миналата година компанията има дългове от 700 млн. лева. Най-голямо е задължение от 500 млн. лева към "Български енергиен холдинг". Загубата на дружеството за миналата година е 34.8 млн. лева. Заради натрупаните загуби от над 354 млн. лева и отчетения отрицателен резултат за 2017 г. одиторът, заверил отчета на "Топлофикация", обръща внимание, че има "съществена несигурност, която може да породи съмнение относно възможността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие".

В същото време дружеството ще трябва да направи когенерация, която да работи с т. нар. RDF гориво, а не с газ. Общата стойност на проекта е 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро идват от програма "Околна среда". Останалите трябва да бъдат осигурени от общината със заем от Европейската инвестиционна банка. Кредитът ще се плаща от бъдещи постъпления на "Топлофикация". Те трябва да дойдат от икономии на разходи за газ, тъй като горивото за новата инсталация ще се получава безплатно от завода за преработка на отпадъците в София. Според БСП "Топлофикация" не може да се справи с проекта заради лошото си финансово състояние.

Според мнозинството от ГЕРБ обаче когенерацията ще доведе до намаляване на разходите на "Топлофикация" и в същото време ще увеличи приходите, тъй като когенерацията ще произвежда и ток, който се изкупува на преференциални цени.

Алтернатива

Междувременно във вторник сдружение "За Земята" внесе алтернативен план за управление на отпадъците, според който вместо в когенерация към "Топлофикация", общината трябва да вложи повече пари в разделно събиране и рециклиране.

"Общината подценява гражданите на града и тяхното отговорно отношение към това, което изхвърлят. Вярваме, че с удобно, лесно и надеждно разделно събиране софиянци могат да се справят не по-зле от жителите на всеки друг европейски град. Разбира се, мотивирани от такса смет на база количество изхвърлени неразделени отпадъци", обяснява Данита Заричинова, експерт "Нулеви отпадъци" от "За Земята".

Според нея хваленият и следван от София модел с инсенератора в центъра на Виена не е добър пример за управление на отпадъците. По-добър бил примерът на Флоренция, където местното правителство спряло проект за инсталация за изгаряне с капацитет, подобен на софийския и решило да вложи парите в по-добро разделно събиране и рециклиране.

Прилагането на алтернативната визия може да започне веднага, уверяват от сдружението. Стойността на инвестициите в проекта е поне два пъти по-ниска от разходите за изграждане на инсинератора, а нетните оперативни разходи са значително по-изгодни за хората.

Според "За Земята" анонимните контейнери по улиците трябва да се заменят с индивидуални разделни контейнери за всяка жилищна сграда.

Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че проектът за когенерация в "Топлофикация" не изключва подобряването на разделното събиране и рециклирането. Според нея и в момента системата работи добре и 84% от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират. Депонират се 16% от боклука, а с пускането на инсталацията в "Топлофикация" този дял щял да падне под 10 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес