"Булгаргаз" заяви 5 млрд. куб. м от терминала в Александруполис

"Булгаргаз" заяви 5 млрд. куб. м от терминала в Александруполис

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" да подаде оферта за резервиране на годишен капацитет от 500 млн. куб. м природен газ за десет години в търга за разпределяне на достъпа до бъдещия терминал за регазификация на втечнен газ край гръцкото пристанище Александруполис, реши правителството на заседанието си във вторник. Това прави общо 5 млрд.  куб. м за целия период на доставки,

На 10 март - в деня на решението, изтича срокът за подаване на обвързващи оферти за капацитета на съоръжението, което са планира да влезе в експлоатация през третото тримесечие на 2022 г..

Предишното решение на Министерския съвет бе за заявка на капацитет от 300 до 500 млн. куб. м годишно за период от три до пет години. Сега мизата се вдига, вероятно заради големия заявен интерес от страна на участниците в търга, заради което и бе удължен срокът за подаване на предложенията.

Сега разпределянето на капацитета за терминала зависи както от количествата и срокът за доставки, така и от цената, която кандидатите ще предложат. Намеренията на "Булгаргаз" бяха да играе с минимални цени, което поставя под съмнение успеха за резервиран ена търсения капацитет, който е 1/6 от годишното потребления на страната от около 3 млрд. куб. м.

В първата фаза на пазарния тест за резервирането на използваемия капацитет на терминала от 5.5 млрд. куб. м играха 20 дружества и внесоха заявки за 12.2 млрд. куб. м. Предстои да се види кои ще са предпочетените партньори, договорите с които са изключително важни за осигуряването на финансирането за строежа на терминала, в който 20 на сто ще придобие българският газов оператор "Булгартрансгаз".

Макар да се очакваше през февруари да се подпише акционерното споразумение за включването на "Булгартрангаз" в капитала срещу 30 млн. евро, това още не е станало. Причината според започнати е изчакването на резултата от търга за капацитет, както и приключването на преговорите с пети потенциален акционер в проектната компания за терминала "Газтрейд". В момента 60 процента в дружеството държи гръцката фамилия Копелузу, от които "Булгартрансгаз" се е договорил да купи 20 на сто, а останалите по 20% са на гръцкия мрежови оператор ДЕПА и компанията с танкерна флотилия "ГазЛог". Предполага се, че в дружеството ще влезе голям търговец на природен газ, за да се осигури проектът от всички страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес