“Булгаргаз“ заяви по-ниско намаление на цената от април

“Булгаргаз“ заяви по-ниско намаление на цената от април

Намаление на цената на природния газ, което е по-ниско от първоначално обявеното намерение, е внесъл “Булгаргаз“ в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха във вторник от дъщерното дружество на “Български Енергиен Холдинг”-

Така “Булгаргаз” предложи на ДКЕВР да утвърди цена на природния газ за второ тримесечие на 2009 г. в размер на 549.96 лв./хиляда куб. м без ДДС. Намалението от 64.70 лв./хм3 (10.53 %) в сравнение с действащата цена, е в резултат на по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари.

В началото на февруари от газовата компания прогнозираха цена за второто тримесечие в размер на 543.61 лв. за 1000 куб. м без ДДС, което беше намаление със 71.05 лв. Разчетите бяха направени според цените на петрола и на алтернативните горива към онзи момент. Сега обаче върху тях влияние оказало повишението на валутния курс на щатския долар от 1.50080 лв. през февруари на 1.53818 лв. през март..

Затова и се предлага по-висока спрямо предишните прогнози цена, допълниха от “Булгаргаз“.

Вероятно още следващата седмица ДКЕВР ще насрочи открито заседание за обсъждане на предложението на държавната компания, а до края на месеца и да определи пределна цена за следващото тримесечие, от която ще зависят и тарифите за топлинна енергия.

Относно предстоящото намаление на цените на парното в различните региони на страната заради поевтиняването на газа, председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Валентин Терзийски заяви, че дружествата нямат притеснения стига определените им цени да отразяват реално техните разходи за производство на топлоенергията. Той коментира като положително за топлофикационния пазар свалянето на цените, защото това се очаква да повиши събираемостта на сметките.

Три години топлофикационните дружества работихме на загуба , едва от 1 януари 2009 г. има баланс, надяваме се това да продължи и през второто тримесечие, коментира Терзийски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?