България - първенец по измами с предприсъединителните фондове

България е на първо място в Европейския съюз по докладвани нередности и измами с пари от предприсъединителните фондове. Това показват данните от годишния доклад на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на общността и борбата с измамите, съобщи БНР.

Страната ни оглавява списъка с нередности и измами с пари по всички предприсъединителни програми. От 706 докладвани в Брюксел случая през миналата година, 376 са български, следвани от румънските - 196 случая.

Най-проблемна е програма САПАРД, като са докладвани нередности по 20 процента от проектите по нея. Този процент е най-високият, регистриран някога от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за всички еврофондове във всички държави, сочат изводите в доклада.

307 са българските случаи по САПАРД, за които европейското финансиране е за над 65 млн. евро. Регистрирани са и 65 случая по ФАР и 4 по ИСПА.

Общата стойност на неправомерно отпуснатите пари по предприсъединителните програми през 2009 г. е над 74 милиона евро – от тях България е длъжна да си възстанови обратно близо 45.5 млн. евро.

От Европейската комисия подчертават, че не всяка нередност е измама и злоупотреба, и че част от случаите са свързани с технически и документни грешки. За България обаче в доклада е записано, че изключителната ситуация показва слабости в националната система за борба с измамите. Повечето нередности са били установени от външни, а не от вътрешни проверки, пише още в документа, цитиран от БНР.

От Еврокомисията коментираха, че контролът у нас нараства заради засиления натиск от Брюксел. Срокът на действие на предприсъединителните програми изтича, а това винаги е свързано с повече проверки и затова установяването на повече нередности не е изненада, заключват експертите в доклада.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?