България - под зловещи планетарни констелации

България - под зловещи планетарни констелации

Събота сутрин, пия кафе пред телевизора. Пуснал съм си телевизия "Европа" с надеждата, че ще попадна на новинарска емисия, по другите канали са по-нарядко.  Честно казано помайвам се и отлагам започването на работа – трябва да чета една дисертация, посветена на пост-истината и телевизията, но малко ме мързи.

Нямам късмет с новините. В "Европа сутрин" се е появил поредният астролог със светещ поглед и шарено пуловерче, който вдъхновено дрънка за световните и български съдбини. Човекът е харизматично уверен в звездите, планетите и в себе си, абсолютно е наясно с вселенските градивни и деструктивни тенденции. И бърза, защото има малко телевизионно време, а трябва да обясни цялата истина на мързеливите съботни зрители, а и на световните лидери.

Галимацията е пълна. В екстатичен, забързан, тревожно-истеричен монолог се смесват като в тюрлю-гювеч всички конвертируеми в момента популистки дискурси – астрологически, геополитически, конспиративен, икономически, сеизмологически, езотеричен, медицински… Звездите, оказва се, са се подредили особено лошо за 2019 г. и въздействат направо върху подсъзнанието на хората и управляващите (особено тежък е българският случай – Нептун с Плутон, ужас!!!). И ако не внимава, правителството може и да падне, а икономическият ръст на България – да секне. Нещо повече: не само у нас е така, но и по света - ценностите се променят, либерализмът си отива, Европейският съюз ще се разпадне, а онзи извънземен агент на тъмни зведни сили Сорос плете своите козни. Астрологът-геополитик знае със сигурност, че световният злодей вече е сринал 40% от акциите на Facebook и крои да спре ръста на американската икономика, за да попречи на Тръмп.

И още нещо ужасно…

В България пък, освен политическите ядове и икономическите тревоги си имаме и още нещо ужасно. Предстои тотално земетресение и това е ясно на всички, които, цитирам: "разбират поне малко от сеизмология, астрология и астрофизика". Аз не разбирам, слушам на юнашко доверие. Междувременно сме останали на темата, но сме скочили в пространството - в Китай отдавна се подготвят за подобни земетресения, а ние погрижили ли сме се за тези неща, какво чакаме още? Тук водещата ужасено въздъхва: Но какво може слабият човек срещу земетресенията? - О, може разбира се! - експертите, вкл. говорещия знаят, трябва само да бъдат попитани.

Неочаквано, след целия този апокалиптичен ужас, нов въпрос дава повод за оптимистичен отговор, и с това за задължителното позитивно мислене. Бъдещето? О, има надежда, разбира се, нещата все още не са загубени. Независимо от зловещите планетарни констелации, всичко все пак си зависи от нас: българите коват съдбата си и "всички сериозни учени“ знаят това. Така че остава да се вслушаме в това, което ни казват знаещите, така можем да се справим и да поемем отговорността си пред "нашия народ". А ако не – ще си трошим главите. 

Човекът не е астролог, той е ведец, всичколог. Без шев е пришил една към друга ролите на пророка, проповедника, учения, шарлатанина и на бъдеща медийна звезда.  Речта му е удивително кохерентна, с висока, приповдигната и леко невротична интонация, без езикови грешки и паузи между изреченията: той с лекота скача от икономика към демография, от астрология към борсите, от Китай, през Америка до Албания, от ГЕРБ и ДПС към Тръмп и европейските лидери, оттам към малкото бебета, родили се в България и сеизмологичната служба на БАН. През цялото време представя трескавия си монолог като подкрепен с научни данни, това му е важно. Иди ги провери, ако искаш. Моделира налудничавото си визионерство като очевидна истина: та тя ни чука вече на вратата, не я ли виждате? -  И всички просветени я виждат.

Нито веднъж не излъчва съмнение, не казва "вероятно", "може би", "би могло да се очаква", "предполагам".  Всичко е ясно. Всичко е тотално свързано, подреждането на звездите и конспирацията на злодеите съвпадат, науката и магията съвпадат,  космосът и подсъзнанието съвпадат, българските партийни интриги, смяната на ценностната система, слабостта на ЕС и китайските политики са всъщност едно и също. С пъстрото си пуловерче глобалният знаещ ни предлага тотално обяснение на хаотичния свят, в който живеем - ни повече, ни по-малко. При това в бърза, разбираема, умерено сензационна медийна форма, на глобален, трескав български език, предназначен за … кого всъщност? Сякаш адресатът му е въображаемата световна бабичка.

Като с уважаван експерт

Човек пие кафе, гледа, слуша и не вярва на очите и ушите си. Няма ли кой да извика: "ама това са тотални глупости! Как може да хабите скъпо медийно време за подобни бабини деветини?“. Не само няма кой, ами красивата журналистка, пораснало "момиченце", бъдеща бабичка, гледа човека с блеснал поглед и се държи като с уважаван експерт от най-висок ранг. Очевидно смята това предаване за най-важното тази сутрин и е горда, че присъства при огласяването на световната съдба. Макар че и тя е принудена да бърза, времето тече, остават само четири минути – и тя се чуди как да зададе на астролога всички абсолютно належащи въпроси от дневния ред на българския популизъм и близкото бъдеще на Вселената. А той неизменно и компетентно ѝ отговаря – благосклонно и снизходително.

Освен всичко, той е и историк – намира малко време да заяви, че днес звездите са се подредили точно толкова лошо, колкото през 1929-30 година, оттам минава на кратък анализ за срива на борсите и възхода на тоталитарните движения – посланието отново е: "ако не внимавате, това ви чака!“.

*   *   *

Какво именно се е случило? Онова пара-и псевдознание, в което са вярвали копривщенските свахи и Коньо Крилатия, е изплувало от своите клюкарски ъгли и щастливо се е синтезирало с "науката", а също и с теориите на конспирацията – в центъра на телевизионната видимост. И цялата работа външно поразително прилича на сериозните прогнози, които можем да чуем от експерти в една или друга област, то е в същия телевизионен жанр. Само дето предлаганото все-обяснение като метастази е плъзнало във всичко възможни области и е обхванало континентите, звездите, медийни звезди, злодеи, албанци и китайци, пръснало се е по цялата карта на масовите страхове и паранои. 

Всъщност е нужен малко здрав разум и ще се окаже, че това са пълни безсмислици, добре медийно пакетирани. Но те са се наместили перфектно в сутрешния телевизионен формат – как само добре стоят между политически и спортни новини, между reality shows и прогнози за времето, между коментари и експертни анализи! И вече знам отговора на медийните босове, ако ги запиташ защо пускат подобни безобразия на екран: хората ги гледат, казват те, това е търсена медийна стока. Имат предвид Тоталното обяснение.

*   *   *

Защо ли ни трябва да пишем дисертации за пост-истината? Всъщност тя вече ни е обяснила нас, изцяло. Навремето Фуко пишеше за "знание-власт". Ако беше жив, трябваше да пише за днешното преплитане на власт, медии и бабички.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?