"Уолстрийт джърнъл":

България - слабо място по пътя на джихадистите

Анкара критикува София, че пропуска предполагаеми терористи

Сн. БГНЕС

Българо-турската граница е едно от слабите места, през които потенциалните джихадисти преминават от Европа в Сирия. Това предупреждава авторитетното издание "Уолстрийт джърнъл" в обширна статия за възможните маршрути на ислямистите.

Изданието отбелязва, че по южната граница на Европейския съюз все още малък, но увеличаващ се брой потенциални екстремисти намира маршрути към Сирия. Те избягват проверките по сигурността по летищата, както и разузнавателните мрежи в Европа.

Някои бъдещи бойци избират автобусни маршрути през няколко държави, докато стигнат до по-слабо охраняваната граница между България и Турция. Други използват фиктивни посещения при роднини или екскурзии до популярни туристически места, за да прикрият крайната си цел.

По такъв начин жената на Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски магазин в Париж, е успяла да влезе в Сирия само дни преди атентатите. Айя Бумедиен е пътувала с кола от Франция до Испания, след това е взела самолет до Турция, за да се присъедини към редиците на "Ислямска държава" в Сирия. По-късно тя се обадила на други да се присъединят към нея.

Западни дипломати и източници от разузнаването казват, че повечето европейци опитват да летят директно до Турция, за да отидат след това в Сирия. Все по-често използваните алтернативни маршрути обаче се превръщат в предизвикателство за сигурността в Европа. Как да се заловят заподозрените джихадисти, без да се подкопае принципът за свободно движение?

Разузнаването на САЩ съобщи, че въпреки усилията на Запада, в Сирия и Ирак продължават да влизат бойци. От общо 20 000 чуждестранни бойци в Сирия и Ирак има около 3400 европейци.

Серия от срещи на високо равнище в Брюксел миналия месец обсъждаха как да подобрят стратегията за борба с тероризма чрез по-ефективен обмен на информация. В последните месеци европейските разузнавателни служби разшириха споделянето на имена на заподозрени терористи. Европейските лидер се съгласиха да разрешат и използването на данните при полет.

Традиционно страните членки избягват обмен на разузнавателни данни, основно защото се смята, че някои държави имат по-ниски стандарти в правоприлагането, което създава риск от изтичане на информация и провал в действащите операции.

Някои страни се опасяват, че използването на прекалено много лична информация може да наруши законите.

Но докато ЕС затяга сигурността, потенциалните джихадисти се насочват към по-уязвимите изходни пунктове. Това са летището в Истанбул, границата между Турция и България и фериботите между Турция и Северен Кипър.

Изданието цитира българския вътрешен министър, според когото стотици европейци са минали през границата с Турция на път към Сирия.

В седмиците след атаките в Париж и Копенхаген България одобри строителството на оградата по границата и реши да разположи по нея и военни. Според изданието миналата година САЩ са започнали да обучават българската гранична полиция.

"Уол стрийт джърнъл" припомня, че според турска медия, ислямисти планират да минат през границата между Турция и България, за да планират атаки в други европейски страни. Висши западни представители, в това число държавният секретар Джон Кери, са посетили страната, за да обсъдят сигурността на границата.

"Правим каквото и всяка друга държава в ЕС прави, за да увеличи сигурността, но заради увеличеното наблюдение на летището в Истанбул все повече хора идват към България", каза високопоставен източник от българските власти. Tой допълва, че има хора, които преминават границата с Турция особено през нощта, което налага удължаване на оградата.

През януари българските власти арестуваха Фриц-Жоли Жоашен, който е пътувал с автобус заедно с още двама души, които са продължили пътя си към Турция. Единият от тях, Шейку Дякаби, е прекарал седем години в иракски затвор след ареста му през 2004 г., тъй като се биел срещу американските военни.

След като България екстрадира Жоашен, турските власти арестуваха двамата му спътници и също ги върнаха във Франция.

"България пропусна тези хора, а не трябваше. Това не е първият път, когато се случва", каза източник от турското вътрешно министерство.

Българските власти пък обвиняват турските, че не контролират достатъчно хората, които влизат в България, и така излагат ЕС на опасност от завръщащите се джихадисти.

През юни 27-годишният британец Имра Кауаджа влезнал в България през Турция, след като прекарал шест месеца в Сирия. В България той се среща с брат си и двамата карат през Европа. Кауаджа е включен в британския т.нар. черен списък, след като се снима с отрязана глава в Сирия. В социалните мрежи той инсценира собствената си смърт и е арестуван, когато опитва да се върне във Великобритания. Миналия месец беше осъден на 12 години затвор.

Властите в Кипър пък настояват за повече обмен на информация, но казват, че е почти невъзможно да хванат всеки екстремист сред всички 2 милиона туристи годишно. Според Кипър основният проблем са така наречените единаци.

Ситуацията става още по-сложна, когато потенциалният джихадист отиде в Северен Кипър, защото това е държава, призната само от Турция. Заради това става сложен процесът по екстрадиране и евентуален обмен на разузнавателна информация.

Кипърски служител пък задава въпроса какво ще се случи след края на Ислямска държава. "Ние трябва да внимаваме не само за европейци, които ще пътуват до Сирия, но и за такива, които ще се връщат".

Според Кипър около дузина западни бойци са летели до Ларнака и оттам са преминали в Северен Кипър. Според европейски служби обаче тези случаи са повече.

Скандинавец от черния списък, например, изчезнал след като отишъл на почивка в Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани