България афишира пред Баку желанието си да купува повече азерски газ

Плевнелиев и Алиев подписват съвместната декларация в баку

"България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан", се посочва в съвместна декларация на президентите на България и Азербайджан Росен Плевнелиев и Илхам Алиев, които обсъдиха в петък в Баку възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Плевнелиев е на двудневно посещение по повод стартиращия в събота строеж на Южния газов коридор, по който ще се доставя азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз" до Европа и който е приоритетен на Европейския съюз

В документа се подчертава важността на подписания през септември 2013 г. договор между държавните компании на двете страни "Булгаргаз" и СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз ІІ" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г.

Азербайджан е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ, заяви Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на Президентството.

Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор, припомнят от "Дондуков" 2.

Българският държавен глава е посочил пред азерския си колега, че преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България.

На срещата Росен Плевнелиев и Илхам Алиев са потвърдили решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии. Двамата президенти насърчили бизнеса от двете страни към работа по съвместни проекти и инвестиции, уточнява секретариатът на българския държавен глава.

България ще работи за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Азербайджан, записаха още в съвместната си декларация президентите Плевнелиев и Алиев. Подписаните споразумения за облекчаване на визовия режим и реадмисия, които влязоха в сила неотдавна, доказаха потенциала за по-нататъшно развитие на отношенията между ЕС и Азербайджан, посочват Плевнелиев и Алиев.

Според двамата президенти трябва да се засили работата на Междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество и очакват в скоро време четвъртото ѝ заседание да се проведе в Баку. Това ще е важен импулс за развитието на двустранните икономически връзки, считат държавните глави на България и Азербайджан.

В събота президентът Плевнелиев ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес