България арестува лидера на "фабрика за убийства" с тригодишно закъснение

Смятаният за лидер на т. нар. хърватска група за мокри поръчки Робърт Матанич получи постоянна марка задържане под стража от Софийския градски съд на среднощно заседание в понеделник. Матанич, който бе екстрадиран у нас от Сърбия преди два дни, е обвинен в убийството на приближения до Златомир Иванов - Баретата Димитър Малчев – Митко Малкия и двама от охранителите му, както и в опита за убийство на други двама от гардовете му. Убийството бе извършено от двама, облечени като попове, в софийското заведения "Арт Декор" на 4 юни 2004 г.

Хърватскта група бе обявена за издирване от родното МВР на 4 септември 2004 г., след ареста на мистериозно изчезналия през февруари Иван Може, обвинен и впоследствие оправдан от две съдебни инстанции за разстрела на Асен Петров – Шаки и полицая Кирил Живков в букмейкърски пункт в Княжево. Тогавашната стратегия на МВР за залавянето на групата включваше показване на снимки на членовете ѝ, позиращи с оръжие. Освен Матанич (и може би  Може) в групата влизат Лука Матанич, Фенко Имамович, Блаженко Ялзаветич, Горан Туркович, Амир Мафалани, Даниел Милинкович, Винко Кокич, Здравко Шагол, Бранко Вуянович и Емил Ивезич. След като родните медии започнаха да се надпреварват в показването на фотосите, повечето от хърватите заявиха, че никога не са посещавали България.

Матанич бе арестуван в Сърбия през февруари 2005 г. По информация  на местни и хърватски медии той и Томислав Мариянович преминали легално границата през ГКПП Брегово - Мокране с "Фолксваген Голф". За да изправят Матанич пред българското правосъдие обаче родните власти трябваше да изчакат той да изтърпи присъда в Сърбия от година и осем месеца за незаконно притежание на оръжие.

В съда прокурорът заяви, че оръжието, заради което Матанич „лежи” в сръбски затвор е от типа, с което е убит Митко Малкия и охраната му. Обвинителят се позова и на показанията на двама свидетели, според които убийците се оттеглили с две аудита. Според служебния защитник на Матанич не е възможно хърватинът да е влязъл в страната в девет часа на 4 юни 2004 г. до 13.10, когато е извършено покушението, да  е замислил извършването му и бягството си. Самият Матанич заяви пред съда, че не вярва на българското правосъдие, защото негови приятели му „обяснили как стават нещата в България”.   

По време на процеса срещу него в Сърбия Матанич твърди, че покойният вече силов бос Милчо Бонев – Бай Миле му искал съвети как да ликвидира определени хора. Според публикации в пресата хърватинът бил сред охранителите на Бонев, с когото се свързал покрай познанството си с едрите представители на Земунския клан Душан Спасоевич и Любиша Буха-Чуме.

Чрез ексглавния си секретар Бойко Борисов МВР свързваше хърватите с повече от пет убийства, сред които тези на Дмитрий Минев - Руснака, Евгени Стефанов – Женята и Николай Зарев – Данкина. Освен това групата бе свързвана с неуспешния атентат срещу „дясната ръка” на Георги Илиев – Николай Цветин в ресторанта „Пчела”. Тогава обаче вместо Цветин бе убит собственикът на заведението.  Градският прокурор на София Николай Кокинов обаче уточни в понеделник, че обвинението не разполага с данни за други престъпления освен това в  "Арт Декор".  

В интервю за сръбския вестник „Курир”, дадено през май т.г., Матанич заявява, че предпочита смърт пред български затвор и заплашва със самоубийство, ако бъде екстрадиран в България. Матанич се намира в Софийския централен затвор под засилена охрана. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?