"България, българите и българщината изгониха още един достоен човек"

Социалните мрежи за изгонването на отец Кортези: от "позор за България" до държавата като "проклет Мордор"

"Изтеглят го. България, българите и българщината, изгониха още един достоен човек", коментира бившият игумен на манастира в село Кладница край София отец Рафаил по повод заминаването от България на католическия свещеник от Белене отец Паоло Кортези заради отправяни към него заплахи и обиди, след като приюти семейство сирийски бежанци.

"Още един загуби битката с българските злоба, тъпота, простащина и патриотизъм. България не е място където достоен човек може да оцелее. Проклет Мордор, прокълнато място, където само с изключителни усилия, минавайки през огън е възможно да се съхраниш като Човек, какъвто те е създал Бог. Територия на злите, обявили война на Бог, и на Човека и Човещината. Страна, която вече сама себе си е осъдила така жестоко, както и Бог не би я осъдил, ако Му беше позволила да я помилва", написа в социалната мрежа отец Рафаил, който бе отстранен като игумен на таен епархийски съвет в края на миналата година.

"В същия ден, в който отбелязваме спасяването на българските евреи, прогонваме католически свещеник, направил много добрини на българите и България, но и "дръзнал да приюти" сирийски бежанци, изпълнявайки вместо нас човешкия ни дълг. Кои сме ние и имаме ли нещо общо с достойните ни предци? И не, не е необходимо непременно да си "вярващ", за да уважаваш и подкрепяш общочовешките ценности. Достатъчно е просто да бъдеш човек" – е позицията на политолога Ружа Смилова.

"Изгонването на сирийското семейство с бежански статут от Белене и последвалото фактическо изгонване на приютилия ги свещеник отец Кортези е позор за България", написа във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

"Особено унизителен е този позор за българските интелектуалци, градящи обществено мнение, защото не успяхме да създадем у хората нормални демократични представи и убеждения по проблемите на бежанците. Винаги съм поддържал гледната точка, че отприщването на многомилионна вълна от имигранти към Европа - целенасочено генерирана и организирана с цел дестабилизация на Стария континент - е недопустима и изисква мобилизация и съпротива от европейските държави и общества. Но това не освобождава европейците - в частност българите - от необходимостта да бъдат хора, човечни и ангажирани в подкрепата на страдащи и нуждаещи се от помощ човешки същества. Бягството от война е старо като света", смята още той.

И продължава: "Не всички бежанци можеш да приемеш в дома си - на някои може да се помогне и по други начини. Но ако можеш да помогнеш - човешкият ти дълг е да го направиш. В България няма и няма да има големи потоци бежанци - по обясними причини. Разумното ограничение не може да стига до отрицание на човечността". "Отец Кортези ни напомни това, но ние го прогонихме. Сега трябва ежедневно да си го напомняме сами", завършва Минчев.

Темата коментира и лидерът на "Нова република" Радан Кънев. "През 1944г., едни от първите жертви на политическото насилие са католическите и евангелистки свещеници.
Скоро след това, диктатурата започва организиран погром и срещу Православната вяра. Стотици свещеници са избити през първите дни, хиляди поемат мъченически път към ... Белене. Това насилие има последици, непоправими и до днес. Изкоренени са вековни традации и ценности, разрушени са семейства и общности... Християнските свещеници, миряните, вярващите хора, цялата Църква са противници на диктатурата и насилието и преди 09.09.1944г., имат огромна роля за спасяването на българските евреи", отбелязва Каънев. И припомня: "Днес честваме спасяването на евреите. И пак днес, в България има хора, които тръгват по пътя на комунистите - пътя на преследването на вярата, на прокуждането на свещеници, на насилието над човечните... Убеден съм, че вярващите българи - православни, католици, евангелисти, мюсюлмани - ще застанем в защита на доброто, на вярата, на общочовешките ценности."

Малко по-късно отново във Фейсбук Ружа Смилова попита публично Кънев и Зарица Георгиева, която е съпредседател на ПП "Зелените" дали ще оттеглят доверието си от кмета на община Белене Милен Дулев, избран на този пост с подкрепата и на ДСБ и ПП Зелените. Към въпроса ѝ се присъедини и антропологът Ивайло Дичев.

Споделяне

Още от България