България бави решението си за мисията в Афганистан поради "уточняване на формата"

До дни България ще подпише меморандума за състава и правилата за действие на международните сили за помощ при поддържане на сигурността в Афганистан, каза говорителят на Министерството на външните работи Елена Поптодорова по БНР.

Според Елена Поптодорова въпрос на процедура, а не на някакви политически пречки е фактът, че България все още не се е присъединила към меморандума. Причината България да не е сред първите 16 подписали меморандума са технологични уточнения, които трябва да намерят своя формален завършек чрез съответни решения на равнище правителство и парламент, каза говорителят на външно министерство.

По думите ѝ "става дума за уточняване на формата, под която България ще участва".

Меморандумът за състава и правилата за действие на международните сили за помощ при поддържане на сигурността в Афганистан бе подписан снощи в Лондон. Подписи са сложили представители на 16 държави- Австрия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания, Швеция и Турция- плюс Великобритания, която ще командва силите ИСАФ на ООН в първите три месеца от мандата им.

Източници от британското министерство на отбраната заявили за ИТАР-ТАСС, че България и Белгия, които също обещаха да участват в ИСАФ, не са подписали документа поради случайно забавяне.

Източниците, на които се позовава ИТАР-ТАСС, заявили че тези две страни ще подпишат тази нощ.

Както съобщи вчера британският министър на отбраната Джеф Хун, числеността на ИСАФ ще е към 5000 войници и офицери. Прехвърлянето им в Афганистан трябва да приключи до средата на февруари.

Споделяне

Още от България