България бе осъдена в Страсбург и за забавени с години заплати

Съдът в Страсбург

Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен успяха да осъдят България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради продължилото с години неизплащане на трудови възнаграждения, съобщи вестник "Сега" в сряда. Според международната институция бавенето на парите е нарушение на основни човешки права.

Вината в случая е изцяло на правителството, което дълго време не е изплатило дължимите суми на хората, въпреки наличието на решение на българския съд. Европейският съд е присъдил на работниците обезщетения и разноски по делото в размер на 51 361 евро.

 

По подобен казус през юли 2009 година 42-ма работници от "Плама" осъдиха държавата да им плати 393 500 евро. Повторната осъдителна присъда по сходен казус показва, че държавата няма намерение да намали трагичната си статистика пред Европейския съд.

 

През 2008 година правителството изплати на всички работници в плевенската петролна рафинерия заплатите с 10-годишно закъснение, но това не помогна пред Европейския съд. В крайна сметка България бе осъдена, защото е пренебрегвала цяло десетилетие решенията на собствените си съдилища в полза на ощетените работници, с което е нарушила правото им на справедлив съд в разумно време.

 

С това си поведение държавата е причинила морална щета на всеки от работниците, която бе оценена от Страсбург на 2300 евро на тъжител, или общо на 20 700 евро за всички.

 

Изплащането на дължимите заплати не е било достатъчно, защото забавянето им е причинило допълнителни материални щети, оценени общо за деветимата на 27 300 евро.

 

Според Европейския съд за справедливото решение на казуса не е било достатъчно произнасянето на български съд, а трябва да има и изпълнение на присъдата. Поради това България е осъдена заради произвола на изпълнителната власт, а не заради лошо работеща съдебна система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?