България бе осъдена за присвояване на вещи от разследван полицай

България бе осъдена за присвояване на вещи от разследван полицай

България регистрира поредната си присъда от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, след като посмъртно бе осъдена от бивш полицейски началник в Пловдив за нарушено право на справедлив процес, съобщи сайтът "Правен свят".

Димитър Кръстев е завел делото през 2004 г., но е починал през март м. г. и не доживява решението на съда, като делото след това се води от съпругата и двете му деца. Съдът присъди на семейството му 2400 евро обезщетения и 1000 евро за разноски.

През 1999 година на Кръстев е извършена вътрешна проверка, след което срещу него започнало разследване за извършени престъпления по служба. Той е обвинен за подпомагане на престъпници да избегнат наказателно преследване срещу подкуп.

По разпореждане на районен прокурор било извършено претърсване в кабинета и служебния сейф на Кръстев. В сейфа било намерено значително количество бижута, както и българска и чуждестранна валута, които били иззети с опис, който обаче не бил предоставен за подпис на полицая.

В началото на 2004 година прокуратурата частично прекратява наказателното производство срещу Кръстев. Тя разпорежда иззетите вещи да му бъдат върнати, но далеч не всички. Прокуратурата решава да задържи 6360 германски марки, 898 щатски долара, 450 000 стари лева и 700 нови лева, както и 11 златни пръстена, две златни колиета и две златни гривни. Бившият полицай получава само златен пръстен и чифт обици, тъй като за тях имало свидетелства, че принадлежат на него и семейството му.

Отказът на държавното обвинение да върне ценностите е обяснен с мотива, че Кръстев не е дал убедителни доказателства, че те принадлежат на него и семейството му. В същото време прокуратурата не е събрала доказателства, че те да принадлежат на други лица.

Кръстев обжалвал постановлението на прокурора за отказа да му бъдат върнати всички ценности, но Военно-окръжният съд в Пловдив решава да остави молбата му без уважение, приемайки, че полицаят не е доказал законността на придобиването им.

Поради това съдът в Страсбург установява нарушение на правото на справедлив процес, тъй като прокурорът няма функцията на съд, а и военният съд не е бил компетентен да разглежда спор относно наличието или липсата на собственост.

Наред с това съдът е отказал да подложи на проверка твърденията на Кръстев, а жалбата е била разгледана в закрито заседание, което не осигурява гаранции за провеждане на справедлив процес.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?