България без грешка в усвояването на еврофондовете

Големите в ЕС правят най-много нередности в проектите

България без грешка в усвояването на еврофондовете

България няма нито една грешка в усвояването на пари от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд, а също и от средствата за развитие на селските райони и околната среда за 2015 г.

Това става ясно от Годишния одитен доклад на Европейската сметна палата за разходите на ЕС през 2015 г.

От общо 18 проверени операции за България страната е допуснала само две грешки, при това по линия на преките помощи.

С това страната за поредна година се нарежда сред отличниците в ЕС по най-изрядно усвояване на европейските средства. През 2015 г. по-добър резултат се отчита за Ирландия, която не е допуснала нито една грешка от общо 8 проверени операции, а също и за Латвия, Словения и Словакия, които имат само по 1 грешка от 4 проверки. Две са грешките и на Белгия, но само от 5 операции, а също и на Австрия и Швеция.

За сравнение рекордьор по нарушения е Италия – с 30 грешки от 67 проверени операции. Слаб е и контролът във Франция с 24 нередности и Испания и Полша с по 20.

България беше сред отличниците и през 2014 г., когато също не бяха открити никакви нарушения при усвояването на средства от Европейския социален фонд и по Програмата за развитие на селските райони. Тогава страната дори беше представена като добър пример с това, че се е поправила по отношение на разкрити в миналото слабости.

Общо бюджетните разходи на ЕС през 2015 г. са били 142.5 млрд. евро, които представляват около 2% от публичните разходи на страните членки за същата година.

Грешките при разходите за поредна година са около 4% или 5.5 млрд. евро. "Това не е нивото на измами или разхищения, а оценка за размера на средствата, които не е трябвало да бъдат изплатени, защото не са били изразходвани в пълно съответствие с правилата на ЕС", уточняват от Европейската сметна палата.

"Европейските институции в известна степен са загубили доверието на гражданите на ЕС. Хората няма да започнат отново да се доверяват на институциите на ЕС, ако считат, че не управляваме добре парите им и не даваме ясен отчет за това управление", заяви пред евродепутатите при представянето на доклада новият председател на палатата Клаус-Хайнер Лехне.

"България е сред държавите без установени допуснати грешки при усвояването на европейски средства в кохезионната и земеделската политика през цялата 2015 г. Това е сигурен знак, че страната ни бележи напредък по коригиращи мерки на предишни критики в областта на евросредствата", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

По думите му освен един от най-големите нетни бенефициенти от кохезионната политика България също така се справя добре и с темповете на усвояване на средства от европейските фондове, като резултатът е значително по-добър от предходния програмен период.

По данни на вицепремиера Томислав Дончев от преди няколко дни до момента са договорени 30% от цялата финансова рамка до 2020 г., а 4% са разплатени, което е по-добър резултат в сравнение с програмния период 2007 – 2013 г.

Споделяне

Още от Бизнес