Телевизионни разследвания показват

"България без цензура" набирала дарители без тяхно знание

Фирма за бързи кредити осигурявала наблюдатели за Бареков, търговец на гласове се оплаква, че е излъган

Николай Бареков, сн. БГНЕС

"България без цензура“ (ББЦ) е обявила имената на дарители, които въобще не знаят, че са дарявали партията и с техните лични данни е злоупотребено, съобщи бТВ в четвъртък. Нова телевизия пък показа репортаж, заснет със скрита камера, как служителка от фирма за бързи кредити пазарува наблюдатели за ББЦ.

От прокуратурата заявиха, че са изискали суровите записи от двете разследвания, за да проверят дали има извършени нарушения. бТВ съобщи, че ще предостави материалите.

Според списъка с дарители, публикуван от Сметната палата, 47-годишната Галина Бориславова от козлодуйското село Гложене е дарила 1000 лева на ”България без цензура".
”О, Боже Господи, това не е верно, ние и двамата с мъжа ми сме пенсионери”, казва жената.
Оказва се, че Галина, която е пенсионер по болест, все пак има общо с партията на Николай Бареков. На евровота, когато ѝ предложили да стане застъпник на ”България без цензура" срещу лични данни и пари, жената се съгласила.


”Ами всичко съм си дала като застъпник, ЕГН-то съм си дала. Едни хора от Козлодуй ни таковаха и ни казаха, че ще ни платят по 50 лева и това беше. Въобще не сме се разправяли повече”, казва Галина.


Другият дарител на ББЦ от село Гложене е 35-годишната Евдокия Йончева, която е безработна. Евдокия никога не е влизала в банка, не знае как се внасят пари по сметка, не са ѝ предлагали да стане застъпник или наблюдател на партията на Бареков. Но когато седмица преди евровота я поканили да отиде на предизборния концерт на "България без цензура" в София, жената, която от 15 години не е виждала столицата, се съгласила на драго сърце.


Всички в селото се чудят как семейство, което едва връзва двата края и разчита на съседите, за да оцелява, изведнъж се оказва спонсор на партия. В автобуса, с който Евдокия стигнала до София, личните карти на пътуващите били събрани.


Сега Галина и Евдокия се молят да не станат клиенти на полицията заради злоупотребата с личните им данни.


Лидерът на ”България без цензура” Николай Бареков е бил поканен да гостува в сутрешния блок на бТВ, но е отказал.


"Няма да гостувам на сутрешния блок на бТВ утре, поради простата причина, че те си позволяват да правят "разследване" за дарителите на нашата партия и се опитват по този начин да изместят центъра на разговора и да откраднат от времето, което ми се полага", заяви пред ПИК Бареков.

ББЦ завлекла търговец на гласове


Търговец на гласове пък се оплаква, че партия го излъгала. Той осигурил договорените избиратели и трябвало да получи парите за сделката ден след вота. За гласа си хората трябвало да получат по 20 лв., а той като посредник - по 10.


В пловдивската Арман махала не изслушват въпросите до край. Като чуят думата ”избори" и казват, че при тях такова нещо няма. Бизнес с хората от махалата имал мъж, който пожела анонимност. Казва, че е задлъжнял към 60 души с общо 1200 лв.


”Аз съм от Пловдив. С мен се свързаха хора от партията на г-н Бареков. Негов представител. Казваше се уж Артур. С малко име. И ми каза, че предоставя сума от 30 лв. да му намерим хора, които да гласуват. Тези хора могат да гласуват, за която искат партия - само да им има подписите”, разказа мъжът пред камерата на бТВ.


После попитал каква е цялата система - защо се дават пари не за определена партия. Въпросният Артур му казал, че бюлетини ще бъдат подменени и след приключване на изборите, а анонимният източник до 2-3 дни ще си получи парите, за да се разплатим с хората.


”Хората гласуваха и останаха излъгани. Хората са може би около 250 човека. само от нас. Схемата е почти в целия Пловдив”, разказа мъжът. Включените от списъка му гласували според уговорката, твърди самият той. Ден-два след изборите трябвало да получат парите си. В схемата, за която разказва, участвали и жени. Срещу хвърления глас, жените получили обещаните 20 лв.


Проваленият купувач на гласове твърди, че всички други политически сили са се разплатили с хората, чиито вот са спазарили. Само тези от неговите списъците на ББЦ останали излъгани.


Артур, който трябвало да се разплати за осигурените гласове, оставил подарък - рекламна химикалка на партията на Бареков, и изчезнал.


Търговецът на гласове се обърнал към бТВ, защото не можел да отиде със списъците с лични данни в полицията, тъй като извършва престъпление. Но пък си иска парите. Въпреки че пред камера в махалата отричат, че са ги завлекли, при нашия събеседник идва представител от квартала. Той бил човекът, който събирал личните данни и обещавал по 20 лв, твърди търговецът.


И пред бтв, и пред своя партньор, търговецът на гласове твърди, че човекът с парите - Артур, е неоткриваем.

Николай Бареков е бил поканен да гостува в сутрешния блок на бТВ в четвъртък по поискано от него право на отговор по друга тема. В последния момент обаче той отказал участието си, след като разбрал за подготвените от телевизията разследвания.

Как се плаща на "неплатени" наблюдатели на изборите

Друга схема за фактическо купуване на гласове, свързана със същата партия, показа в сутрешния си блок и Нова телевизия, като пълното разследване ще бъде излъчено в неделя.

В изборния ден граждани сигнализирали в телевизията, че са били вербувани за наблюдатели чрез служители на водеща фирма за бързи кредити.

Служителка на фирмата се обадила на конкретни граждани две седмици преди изборите, за да ги вербува за наблюдатели срещу 50 лева на човек.

Хората от средното ниво – между партията и купените наблюдатели, заявяват, че това е поръчка на ББЦ.

Екип на Нова телевизия предложил на хората, подали сигнали за схемата, да бъдат записани със скрита камера, за да докажат, че наистина им се плаща. Те са разказали пред телевизията, че вечерта на изборния ден служителка на две сдружения, близки до ББЦ, се е разплаща с наблюдателите.

Според автора на разследването има два варианта за връзката с фирмата за бързи кредити. Единият вариант е да е по поръчка на шефовете, а вторият - служители да са го правили на своя глава.

Служителката, която също била заснета със скрита камера, отрича да е плащано на наблюдатели, както и да има връзка с "България без цензура”.

Работодателят ѝ също отрича да има връзка с това. "Ако са налице данни, че наши служители са извършили действия, свързани с нарушения на нормативните актове в областта на изборния процес, напълно се разграничаваме от подобни действия. Ако такива са извършени, то това е направено изцяло по лична преценка на конкретния човек", заявяват от компанията.

Представител на ББЦ пък каза пред телевизията, че преди да коментира трябва да се провери достоверността на информацията.

Бареков заплашва двете телевизии със съд

"Във връзка с режисираните внушения, излъчени днес в двата сутрешни блока на бТВ и "Нова телевизия", заявяваме, че ще си потърсим правата по съдебен ред и ще докажем, че излъчените репортажи, които нямат нищо общо с разследващата журналистика, са чиста манипулация. Тази атака издава общия кукловод на двата уж най-гледани сутрешни блока, които си позволяват да канят и показват всякакви хора, нарушавайки всички етични норми и принципи, без да потърсят другата гледна точка", се посочва в разпространено по-късно изявление от партията на Бареков.


Според нея репортерите в двете телевизии са подбудили обикновени граждани да взимат пари с цел да бъдат заснети.


От партията обещават да проверят допълнително случая с двете дарителки, а резултатите от проверката да бъдат оповестени публично.


Освен това от ББЦ щели да внесат в прокуратурата и сигнал за рекет, шантаж и изнудване, извършвани от представители на "Протестна мрежа", с цел сплашване на симпатизантите на партията и прекратяване на дарителската дейност за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България