"България", "бгр", "бул" или "бя" ще е домейнът ни на кирилица

Четири варианта за български домейн на кирилица ще предложи за обществено обсъждане Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) след като Международната организация за интернет имената и адресите ICANN отказа на България регистрация на символите “бг“. Това съобщи в сряда зам,-министър Първан Русинов по време на конференция за електронното управление.

В новата анкета, която ще се публикува скоро на интернет страницата на МТИТС, българите ще могат да избират между символите ""българия", "бгр", "бул" или "бя". Транспортното министерство трябва да докаже, че българският домейн на кирилица има широка обществена подкрепа, преди да заяви желание да го регистрира пред ICANN.

В първата анкета българите масово предпочетоха символите "бг" за български домейн на кирилица. Още тогава имаше индикации, че ще ни бъде отказана регистрация, но на никой не му се искаше, каза Русинов.

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес