България би избрала Тръмп за президент

Балканската страна има стена, за която американският президент може само да мечтае, твърди "Политико"

България би избрала Тръмп за президент

България е сред 10-те държави в Европа, които биха избрали политик като Доналд Тръмп за президент.

Това твърди изданието "Политико" в своя класация, кръстена "Индекс на съвместимост с Тръмп" (The Trumpability Index).

Въпреки че американският президент не се ползва с голяма обществена подкрепа по света, в Европа има поне 10 държави, които биха избрали подобна публична фигура за ръководен пост, твърди "Политико". Изданието е сортирало 13 категории, свързани с "марката" Тръмп, които ако са налични, показват, че Доналд Тръмп би имал големи шансове да бъде избран в подобна държава – жажда за промяна, жажда за силна ръка и т. н.

България е на 8-ма позиция в "топ 10" на страните в Европа, които биха избрали Тръмп. Най-големи шансове предприемачът би имал в Чехия, Италия, Русия, Турция и Унгария.

"България вече има стена, за която Тръмп може само да си мечтае", коментира "Политико". Според него политиката на твърда ръка срещу имиграцията се котира добре в България, което се доказва с изградената ограда с бодлива тел по границата с Турция с цел да спре потока на мигранти от Близкия Изток.

"Президентът Румен Радев, бивш военен пилот, спечели изборите миналата година с обещанието, че няма да позволи страната да се превърне в "мигрантско гето", се посочва в класацията. В нея се твърди още, че премиерът Бойко Борисов първоначално е подкрепял дейността на националистически настроените отряди за саморазправа, които сплашваха бежанци по границата, но после е трябвало да оттегли подкрепата си.

"Едрият бивш шампион по карате Борисов често произвежда мачовски остроумия, които са като извадени от арсенала на Тръмп. Попитан през 2014 г. дали е време да се върне на премиерския пост в период на политически безпорядък, той отговори: "По време на буря мъжът е този, който кара колата, защото има повече опит", посочва "Политико".

Според изданието досущ като сегашния домакин на Белия дом българските политици са дълбоко свързани с интересите на Кремъл и руските олигарси.

Една от основните разлики между Америка на Тръмп и България била, че властите в София са далеч от протекционизма по отношение на чуждите инвестиции. За разлика от антикитайската политика на Тръмп България демонстрира откритост към китайските инвестиции в сектори като транспорт и инфраструктура.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?