България би плащала по 91 млн. евро на година в Европейския стабилизационен механизъм

Владислав Горанов

България би плащала по 91 млн. евро на година като вноска в Европейския стабилизационен механизъм през първите пет години след евентуалното присъединяване към еврозоната.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол в петък.

България ще прави вноски към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), когато се присъедини към еврозоната. Тогава обаче тя ще има и достъп до средствата от фонда при възникване на икономическа криза.

Срещу вноската си България ще има достъп до фонд срещу кризи в размер на 500 млрд. евро, изтъкна Горанов.

Страната ни ще ползва т. нар. "адаптиран временен ключ" при изчисляване на вноските в размер на 0.5639 процента от капитала на ЕСМ. По изчисления на финансовото министерство за 2017 г. през първите 5 години след влизането в еврозоната България би плащала по 91 млн. евро на година, което е приблизително 0.16 процента от днешното ниво на БВП или приблизително 0.45 процента от бюджета за 2018 г.

След петата година и до края на преходния период в рамките на следващите 7 години България няма да има финансови задължения да прави вноски във фонда. На 12-ата година от влизането на България в еврозоната, или при достигане на 75 процента от средния БВП за ЕС, страната ни трябва да внесе разликата между пълния и временния ключ за вноската, която по данни от 2017 г. възлиза на 238 млн. евро общо - приблизително на 0.43 процента от днешното БВП или 1.2 процента от бюджета за 2018 г.

Според Владислав Горанов вноските не са непосилни за България, особено поставени в контекста на новите възможности и ползите, които достъпът до ЕСМ ще даде на страната ни.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?