Световна лига по волейбол

България би САЩ като гост и излезе начело в групата

България би САЩ като гост и излезе начело в групата

Националният мъжки отбор на България по волейболразгроми отбора на САЩ във втория мач между двата отбора в Световната лига, игран в Рино, щата Невада в петък вечер местно време (5.30 ч. българско време в събота).

Българите бяха загубили денонощие по-рано с 0:3 в мач, в който очeвидно заради много дългото пътуване и голямата часова разлика (10 часа) те изглеждаха изключително и непривично за тях неконцентрирани и мудни с много слабо представяне във всички основни елементи на играта.

Във втория мач тази сутрин обаче те играха коренно различно и постигнаха петата си победа в групата срещу много силен съперник  с 3:1 гейма (25:20, 18:25, 25:23, 25:21).

Този път те бяха много по-сигурни и силни в сервиса, в атака и защита, както и при блокадата. Изключение бе само вторият гейм, в който американците поведоха още от началото със значителна разлика и не позволиха да бъдат настигнати.

Най-драматичен бе третият гейм, в който пък българите направиха голяма разлика от 6-7 точки. Няколко грешки обаче в края на гейма стопиха тази разлика до 24:23, но геймът все пак бе спечелен след решителна атака на капитана Тодор Алексиев.

Нашите показаха психологическа устойчивост в четвъртия гейм, в който първо стопиха първоначалната преднина на американците с 2-3 точки, изравниха при 8:8, удържаха на играта точка за точка в средата на гейма, поведоха с 19:17, развиха преднината си на 21:17 и я задържаха до крайната победа.

В основния съставза България играха Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Цветан Соколов, Георги Братоев, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев и Теодор Салпаров-либеро, като резерви се появиха Милушев и Пенчев.

С тази победа българският отбор се върна на първото място в Група А. След шест мача България има 14 точки, пред Бразилия с 13 точки и САЩ с 11, Франция с 10 точки (от 8 мача), Полша с 5 (от 5 мача) и Аржентина с 4 (от 7 мача).

В края на следващата седмица българите гостуват за два мача в Бразилия.

По същото време рано тази сутрин в нашата група Бразилия изненадващо загуби като домакин от Франция с 1:3 (след като бе успяла да спечели първия мач едва с 3:2). В първия мач в петък Гданск Полша победи Аржентина с 3:2, реваншът предстои в неделя вечер.

В Група Bизненадващо рано сутринта в неделя Куба победи като домакин фаворита Русия с 3:1, след като бе загубила в първи мач с 0:3. В групата води Русия с 18 точки от 8 мача, пред Италия с 15 от 7 мача. Италианците сензационно загубиха с 1:3 като домакини в петък първия си мач с Иран. Германия и Сърбия имат по 10 точки, но германците са играли пет, а сърбите – седем мача и освен това спечелиха с 3:1 първия мач между двата отбора в петък в Белград. Иран има 6 точки от 5 мача, а Куба - едва 3 от 8 мача.

В Група С Канада е първа с 18 точки от 8 мача, пред Холандия с 16 точки от 7 мача и Португалия с 10 (от 7 мача).

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?