България бие по ръст на туристите най-атрактивната дестинация Далечния изток

"Темпът на нарастване на туристите в България е 2.5 пъти над средния за Европа, което е повече и от показателя за Далечния изток - най-туристическата дестинация в момента. Ние не трябва скромно да премълчаваме тези данни. Тази година очакваме 7-милионния турист". Това обяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев по телевизия news 7.

 

По думите му към страната ни има голям интерес, но е нужна още много работа за реклама и развитие на инфраструктурата.

 

Бранимир Ботев прогнозира много добър зимен сезон. "Основните ни зимни курорти сега приемат над 400 хил. скиори, но според международния анализатор Лоран Ванат потенциалът на всичките ни планински ареали е за над 2 млн. гости, което е ръст поне над пет пъти. А съчетанието на зимни и ски ваканции със СПА, балнео- и уелнес услуги е уникална комбинация. Нека не забравяме, че България е на първо място в света по концентрация на термални минерални води", каза зам.-министърът с ресор туризъм.

 

За пореден път Ботев обеща през следващата година бюджетът да отдели "в пъти повече пари за реклама в туризма", но отново не каза колко.

 

България изостава спрямо съседните страни, които са ни преки конкуренти в рекламата на туризма. "Например за национална реклама и целеви пазари разполагахме със сума, която се равняваше на 5% от бюджета на Кипър", каза Ботев.

 

Той припомни, че за половин година приносът на туристическия отрасъл за брутния вътрешен продукт на България е скочил от 12.5 на 13.6%, което е 1.5 пъти над тези пропорции за Европа.

 

По темата за приключилия конкурс за бранд и туристическо лого на страната Ботев заяви, че отговорност за това носят хората, възложили поръчката и подписали приемо-предавателните протоколи при предходното управление. "Поканих изпълнителите на проекта, проведох среща с тях и поставих изискване да предложат четри алтернативни варианта. Държавата няма да даде стотинка за това. Ако не получим алтернатива, ще се обърнем към съда", поясни зам.-министър Ботев.

 

Споделяне

Още от Бизнес