България била далеч от подписването на договор за нови изтребители

Сн. БГНЕС

Изборът на нови военни самолети не е предопределен. Доста далеч сме от подписването на договор. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за Нова телевизия.

Така той коментира изказване на премиера Бойко Борисов, че предлаганите от САЩ и "Локхийд Мартин" машини F-16 "са значително по-добри от всички останали, които се предлагат - от старите Eurofighter, а и от Gripen“. Това до голяма степен предопределя избора, който макар и формално да се прави от комисии към воентото министерство, в крайна сметка ще е политически.

"Аз не знам какъв въпрос му е зададен на премиера“, коментира изказването на Борисов Каракачанов, имайки предвид, че е възможно контекстът да е бил различен. Той обаче също обясни, че крайното решение ще е политическо, тъй като купуването на военна техника винаги е било и въпрос на геополитическа ориентация. На въпрос, че България е държава от НАТО и това свежда избора до американските самолети, Каракачанов отговори, че и другите две оферти са подадени от натовски държави.

Военният министър защити отпускането на допълнителни средства от бюджетния излишък за ремонт на военна техника. Според него армията заслужава финансиране, след 28 години на нея било гледано като "брашнен чувал и е отупвана". Той каза, че дори и да се купува ново въоръжение старото трябва да се поддържа, защото "не си представяйте, че доставката на един самолет става за 24 часа". "Много хора смятат, че отиваш в магазина, избираш си по цвят и външен вид и си го купуваш. Поръчката изисква време. Ако днес сключим договор, пилотите ще управляват тези самолети след три години", коментира Каракачанов.

Каракачанов за пореден път отхвърли твърденията, че ВМРО има нещо общо с нарушенията и корупцията в Държавната агенция за българите в чужбина. Той обясни, че очаква новосъздадената специална парламентарна комисия по въпроса да отхвърли "всички опити за оклеветяване, които прави една чиновничка" и "да се установи, че крадецът е викал: "Дръжте крадеца".

Вицепремиерът и лидер на ВМРО за пореден път се разграничи от арестувания шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев, който се счита за негово назначение. "Който е правил престъпление, да си носи отговорност. ВМРО никога не се е занимавало с подобна дейност. Той няма нищо общо с ВМРО. Той е предложение на коалицията "Обединени патриоти". Казал съм, че ако съм взел една стотинка, ще се гръмна публично. 28 години ВМРО подпомага българите в Македония... Политическа щета е за нас. Тежка е. Хвърля се съмнение върху нас. Това, че някой, на когото си гласувал доверие, е вършил глупости, не означава, че ти си вършил глупости", обясни Каракачанов. Той добави, че покрай този скандал за момент "ми идеше да хвърля оставка и да си ходя". Не го направил обаче, защото "основните плювачи бяха едни политически негодници, които сме ги дондуркали във ВМРО".

Каракачанов отново оправда реакцията си срещу Македония. "Когато една държава иска подкрепата на България, сядаме и се разбираме, че няма да има претенции и фалшификации на българската история, а то продължава да се прави. Как да си замълча. Нали трябва да се погледна сутринта в огледалото", обясни вицепремиерът. Добави, че бил провокиран от начина, по който в Битоля наскоро отбелязали паметта на загиналите във Втората световна война войници.

"Местната власт излиза и прави антибългарско представление. Как българите били окупатори, убивали, насила мобилизирали мъжете в Македония. Ако не спре това, аз ще гласувам срещу членството на Македония в НАТО. Хората казват: "Ти го кръщаваш, то пърди". Народна поговорка", коментира вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България