България била на път да извоюва отделни европари за образование

България е на път да извоюва европейски средства специално за образование през следващия програмен период, каза премиерът Пламен Орешарски на церемонията по откриването на академичната година в Лесотехническия университет в София.

 

Изявлението му идва след изказани от еврокомисаря но регионалното развитие Йоханес Хан съмнения в капацитета на просветното министерство да управлява отделна програма при положение, че в сегашния програмен период рискува да загуби значителни средства от програма "Човешки ресурси" и "Административен капацитет" и исканата от София отделна програма "Наука и образование" може да се припокрива с други програми.

 

Орешарски приветства усилията на висшето заведение да създаде академична среда, "която не просто дава определена квалификация, но и насърчава студентите да проявяват предприемчивост и да мислят за своята успешна професионална реализация". Той заяви, че неговият кабинет възприема прагматичния подход като ключов за успеха на българското образование. "Ще се стремим да постигнем по-тясна връзка между академичния живот и реалната икономика", обеща министър-председателят, като посочи, че всяка сериозна реформа се нуждае от определени ресурси, за да бъде успешно доведена до край.

 

Началото на академичната година в Лесотехническия университет съвпадна и с откриването на новата библиотека на учебното заведение. "Някога като заместник-ректор отговарях за библиотеката в УНСС, опитахме се да я направим по-добра, но това, което тук видях, силно ме впечатли", коментира Орешарски.

Споделяне

Още от България