България чака Лондон да каже с "Новичок" ли е отровен Гебрев

Разследваме опит за убийство, каза Цацаров

снимка ЕПА/БГНЕС

България чака отговор от Великобритания дали веществото, с което е отровен оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев, е "Новичок". Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в сряда, след като бе изслушан на закрито заседание в комисията за контрол на службите. Прокуратурата разследва отравянето на Гебрев като опит за убийство, уточни той.

След четири години пълно затишие, българските власти се активизираха по казуса след като разследващият сайт "Белингкат" съобщи, че един от заподозрените руснаци за отравянето на Сергей Скрипал с "Новичок" в Солсбъри е бил в три пъти България през 2015 г., а едно от пребиваванията му у нас съвпада с момента на отравянето на Гебрев. Става дума за агент на руското военно разузнаване, пътуващ под фалшивата самоличност "Сергей Федотов". Случаят бе тиражиран от западни медии, веднага след което премиерът Бойко Борисов проведе специална среща с главния прокурор, вътрешния министър, шефа на ДАНС и британската посланичка.

"Единственият начин да установим дали това е (отровата, открита при Гебрев), или не е "Новичок", представляват изследвания, които могат да направят само британските власти. Целта на европейската заповед за разследване е отговор дали веществото представлява или е близко до това, което представлява "Новичок", обясни Цацаров.

Преди два дни той даде да се разбере, че според българското разследване Гебрев е натровен с инсектицид, който се ползва за вредители по земеделските култури и който бил сложен в кафемашината.

Засега присъствието на руския агент е единственото съвпадение със "Скрипал"

"Засега присъствието на "Сергей Федотов" у нас е единственото съвпадение между Гебрев и случая "Скрипал". То е безспорно установено", каза главният прокурор.

"Федотов" е бил в София в самия ден на отравянето на Гебрев.

"Установен е целият маршрут, хотели на настаняване, ползвани МПС, влизане, излизане от границите на страната, документи, с които е влизал. На този етап друго освен съвпадението във времевия период не е установено", обясни Цацаров.

Предишната вечер Гебрев бил с руснаци и поляци

Разследващите се опитват да установят и кои са хората, с които Гебрев е вечерял предишната вечер. Те са руснаци и поляци, негови бизнес партньори, каза Цацаров.

Според него мотивите са опита за убийство трябва да се търсят към момента на осъществяването през 2015 г. и малко преди това. По думите му и Емилиян Гебрев не може открие такъв мотив. Разследващите ще изискат и всички лицензи, които касаят сделки по износ на оръжие към 2015 г.

Освен Гебрев, натровени със същото вещество са синът му и директор от фирмата му "Емко".

Руколата и кафето са"оневинени"

Прокуратурата тотално е отхвърлила версията, че Гебрев е бил отровен със салата от рукола, която е консумирал на приема, когато е колабирал. Руколата е проследена до производителя ѝ и е установено, че съдържащият се в нея инсектицид е изключително малко количество и не би могъл да причини отравяне.

Преди няколко дни Цацаров разказа за подозренията за салатата, както и че отровата може да е била в кафе. Бившият военен министър Бойко Ноев, който е свидетел по делото, обаче коментира преди ден пред бТВ, че версията за кафето издиша. Той обърна внимание, че тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ - Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето - той не пие кафе.

Междувременно шефът на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров (ГЕРБ) коментира след изслушването, че в кафето, намерено в жилището на Гебрев, са намерени проби от същото вещество, с което е бил отровен бизнесменът. Той допълни обаче, че количеството, което е било открито, не би трябвало да предизвика тази реакция. "Публично известно е, че синът му след няколко дни има същите признаци с повръщане, управителят на фирмата също постъпва във ВМА", допълни Лазаров пред бТВ.

Експертизата, назначена във Финландия и платена от Емилиян Гебрев, потвърждава химичния състав на едното вещество, другото е неидентифицирано. Това е и причината да има европейска заповед за разследване, поясни депутатът.

"Новичок е изолиран в Англия заради случая "Скрипал". Заключението на финландската лаборатория е, че откритото от тях вещество не попада в забранителния списък на силно отровни вещества", допълни Лазаров.

Разследваме опит за убийство

Главният прокурор поясни след изслушването: "Установеното от нашите експертизи, а също и от изследването във Финландия, вещество, което е фосфоросъдържащо съединение. Стана дума, че такова съединение, тъй като то е пестицид на практика, се е съдържало в консумирана от господин Гебрев салата – рукола. Ние в никакъв случай не твърдим, че господин Гебрев е претърпял хранително отравяне. Версията е проверена докрай до производителя на руколата и категорично е отхвърлена, тоест тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство".

Самият Гебрев по-рано е казвал пред медиите , че посегателството срещу живота му е станало след като сключил договор за износ на оръжие в Украйна.

Освен това той смята, че опитът за физическото му отстраняване е свързан с намеренията му да придобие оръжейния завод "Дунарит". "Първо се опитаха да ме отстранят физически, после юридически, а от миналата година и икономически", коментира той наскоро пред бТВ.

Юридическа атака срещу Гебрев чрез офшорката "Виафот" започва в края на 2015 г., няколко месеца след отравянето.

"Атака": А какво яде българинът?

Междувременно депутатите от проруската партия "Атака" се опитаха да тотално да отклонят вниманието от версията за руска намеса, като насочиха вниманието си към руколата, кафето и въобще храните, които яде българинът. Атакаджиите поискаха да бъдат изслушани шефът на агенцията за храните и председателят на комисията за защита потребителите. Десислав Чуколов от "Атака" съобщи това пред репортери с думите: "Всъщност тук въпросът е каква храна ядем и какво кафе консумираме и дали подобен тип отровни вещества присъстват и в други храни. Аз съм български националист и гледам България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?