България чака мисия от Русия за ембаргото върху вноса на храни

Десислава Танева

Представители на руските фитосанитарни власти ще посетят България, за да преценят възможностите за завръщане на българска земеделска продукция на руския пазар. Това стана ясно по думите на земеделския министър Десислава Танева, която е в Русия за участие на български фирми в изложението "Златна есен", което ще продължи до 8 октомври в Москва.

Агроминистърът обясни, че след наложеното от Русия ембарго върху вноса на европейски млечни продукти като контрамерки срещу евросанкциите заради анексирането на Крим, страната ни се е лишила от 1 млн. евро от експорта на млечни продукти в Русия. Българският бизнес обаче не е изгубил, защото този пазар се е преразпределил в държавите от Европейския съюз, посочи Танева, цитирана от БНР в сряда.

България е поискала информация за стъпките за връщане на българските производители на руски пазар след свалянето на ембаргото, независимо кога ще стане това, каза още Танева. Тя допълни, че 27 предприятия от България са заявили интерес да се върнат на руския пазар.

В тазгодишното издание на "Златна есен" България е представена от 29 производители на вино, сокове, тестени изделия, млечни и месни продукти. Българския щанд е разположен в основната палата на руските региони, където се проведе и официалното откриване на изложението в сряда. Страната ни има и втори щанд пред палатата и така още на влизане българските продукти привличат вниманието на потребители.

"За първи път участваме с толкова много изложители. Голямата част от стоките, които се предлагат на щанда и в момента се търгуват на руския пазар, като българските вина, тестени изделия, сокове, консерви и лютеница,“ обясни министър Танева. По думите ѝ, ембаргото е проблем и решението му може да се постигне с общи политически усилия. "Очакване и желание имат не само нашите фермери, а и останалите страни членки на ЕС“, каза още министър Танева.

Споделяне

Още от Бизнес