България чака външни съвети за проблемите с мръсния въздух и Калиакра

Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите разчита на външни съвети за решаването на проблемите с мръсния въздух и изградените в нарушение ветропаркове и голф курорт край Калиакра, а отделно от Европейската комисия са обещали съдействие на страната ни в изпълнението на превантивни мерки, за да не бъде глобена държавата по двата казуса. Това съобщиха от ековедомството във вторник след среща в Брюксел на министър Нено Димов с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и екипа му.

Двамата са постигнали съгласие, че страната ни трябва да реши тежкия проблем с наднормено запрашения въздух, като основната отговорност за това е на общините. За целта се чака Световната банка да представи идния месец доклад с разработени от нея конкретни мерки за предотвратяване на замърсяването на въздуха, който се изработва с пари от оперативната програма "Околна среда". Този проект ще бъде представен в поредица от работни срещи с обществеността, първата от които ще е до края на годината.

Еврокомисията си дава сметка за сложността на казуса и че е необходимо по-дълго време за разрешаването му, посочил комисар Вела на срещата.

По казуса с опасността от санкции заради строежите край нос Калиакра в нарушение на европейското законодателство Димов и Вела са набелязали съвместни действия за намирането на балансирано решение, което да защити както местообитанията в защитената зона на понто-сарманските степи, така и интересите на местните общности и собствениците на имоти в района, посочиха от екоминистерството.

Предвижда се до края на годината да бъдат обявени заповедите с въвежданите забрани за различни дейности в защитените зони край Калиакра. Преди това проектите на заповедите ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Нено Димов е информирал еврокомисаря, че Министерството на околната среда и водите ще се търси международна експертиза за прецизиране границите и режимите на защита в понто-сарматските степи в района на Калиакра, част от европейската мрежа НАТУРА 2000. Целта на това изследване, което трябва да обхване поне два сезона, е да се конкретизират зоните за забрана на строителни дейности. Опитът от проучването може да се използва за искане от ЕК да се преразгледат всички граници на вече обявените НАТУРА-зони, каквото намерение обяви преди време вицепремиерът Валери Симеонов.

Министър Димов е съобщил на комисар Велу също така, че вече във ведомството са постъпили всички забележки и препоръки по предлаганите варианти за изграждането на трасето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и доклада за оценката на въздействието върху околната среда на проекта. Очаква се до 30 дни екооценката да бъде обсъдена от Висшия експертен екологичен съвет, който ще се произнесе по кой от петте маршрута да се строи. Препоръчваният от авторите на доклада участък се оспорва от природозащитниците, но в Симитли и Кресна по-скоро подкрепят предпочетеното вече трасе.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес