България чества 135 години от Съединението

Паметникът на Съединението в Пловдив

"Днес будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата", единението около ценностите, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота - свободата, справедливостта, равенството пред закона“. Това каза президентът Румен Радев в неделя вечер по време на тържествената заря-проверка по повод 135-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Пловдив.

"За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България, в която българите са братя и със знанието на един древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политикантските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще“, подчерта Румен Радев.

България отбеляза в неделя 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Кулминацията в националните чествания бе вечерта в Пловдив с тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението.

В Пловдив се проведе и поредният протест с искане на оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Шествието потегли от пл. "Централен" и след щателна проверка на едно от КПП-та на пл. "Съединение" протестиращите се присъединиха към зрителите на тържествената заря-проверка. Те разпънаха 50-метров трибагреник на булеварда. С възгласи "оставка" и освирквания съпътстваха словото на кмета Здравко Димитров, а с аплодисменти посрещнаха словото на Румен Радев.

Час по-рано пред Военния клуб в Пловдив комитет “Родолюбие” представи част от събитията от 6-ти септември 1885 година - завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

На 6 септември 1885 г. е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано."

По традиция празникът започна в катедралния храм "Света Богородица" в Пловдив, където митрополит Николай отслужи благодарствен молебен.

Президентът Румен Радев сутринта пристигна в родопското село Брестовица по повод Съединението на България. Той присъства на въстановка пред Влаховата къща, която пресъздаде посрещането и укриването в нея на Васил Левски. Президентът откри паметна плоча на Апостола на свободата.

135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата на родината, припомни държавният глава. Според него това събитие не е било дело на външни сили, на висока дипломация, на политически пазарлък. Това, по думите му, е било народно дело, победа на българския характер и свободолюбие. Дори политиците в онези славни дни успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ, каза още Радев.

Ако може да се каже, че Съединението на Княжество България с Източна Румелия има своето Оборище, то неговото място е в някогашното Дермендере /днешен Първенец/, каза по-късно президентът в пловдивското село Първенец, където също участва в отбелязването на годишнината. После пред журналисти държавният глава каза, че единението на нацията може да се постигне с дела, не с думи. С дела за висок морал, за действия, доказани в името на доброто на българите, а не на отделни политици, не на партии и на олигархични кръгове. Преди тържествената част президентът Румен Радев участва в поклонението и поставянето на цветя пред паметната плоча на мястото, където Българският централен революционен комитет е взел решение за Съединението на България.

Борисов: Необходимо е разбирателство, а не реваншизъм

За рестартирането на демокрацията е необходимо разбирателство, а не реваншизъм, заяви министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук-обръщение по повод 135-та годишнина от Съединението на България.

Вярвам в мъдростта на българския народ. Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път, така че да подкрепим историческата мисия на младите хора и с гордост да говорим на бъдещите поколения какво сме постигнали заедно, пише Борисов.

"Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост", пише Борисов. Според него "на българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук".

По думите му Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество - доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ.

Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес, казва Борисов. "Сега желанието за ново начало отново е факт, продължава той. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години - защото съединението прави силата", написа министър-председателят.

Споделяне

Още от България