България чества 137-годишнината от Освобождението

България чества 137-годишнината от Освобождението

България чества националния си празник – Денят на освобождението. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество.

Както всяка година на този ден, националният трибагреник се развя над паметника на Незнайния войн. Началникът на почетния караул официално посрещна президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Той поздрави строените представителни части. Под звуците на Националния представителен духов оркестър гвардейците донесоха националния трибагреник, за да го издигнат на това знаково за България място.

На официалната церемония присъстваха патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбрана Николай Ненчев, много политици, посланици, генерали и общественици.

Вечерта на площад "Народно събрание" в София се проведе тържествената проверка-заря, традиционната кулминация на честванията на Националния празник на България.

На площада бяха строени две роти гвардейци и три роти от софийския гарнизон - Горна баня, Мусачево и Божурище.

В словото си държавният глава припомни: "Ако днес може да се наречем свободни, това не би било възможно без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България. Днес българите заставаме като един. Днес се покланяме пред подвига на всички знайни и незнайни герои. В този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите войни – румънци, финландци, украинци, литовци и други, загинали в освободителната Руско-турска война. Подвигът им няма да бъде забравен и българския народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва".

"С гордост можем да кажем, че свободните българи тръгнаха редом с най-прогресивните и демократични нации, избирайки ясно и категорично европейския път на развитие. Убеден съм, че и в нашият век на изпитание и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи", заяви Плевнелиев.

Празникът бе честван с различни церемонии и прояви в цялата страна. Хиляди хора се събраха на историческия връх Шипка, въпреки лошото време.

Министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра си, поднесе поздравление към българите по случай националния празник, в което се казва:

"На днешния ден през 1878 година в Сан Стефано, две империи - Руската и Османската, сключват предварителен мирен договор, една от клаузите на който е създаването на Княжество България. С този акт българите връщаме своята държавност след близо 5 века чуждо управление. Свободата ни обаче не идва даром. Тя е резултат от смелостта, дързостта и пролятата кръв на хилядите български възрожденци, които организират широка национална съпротива, провеждат десетки въстания, с които в крайна сметка предизвикват Руско-турската война, и не на последно място - взимат решително участие във войната като опълченци. Затова 3 март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват
свободата ни.

Днес, 137 години по-късно, българите се нуждаем повече от всякога от смирение и единение. Уверен съм, че само ако започнем да работим заедно за постигане на националните приоритети, ще успеем да променим съдбата си и да постигнем целите, които като нация си поставяме. Примерът от българското Възраждане ни показва, че сме народ, способен да промени хода на историята, стига да имаме ясна кауза. Нека и на днешния 3 март да склоним глава пред подвига на хората, които загинаха, за да живеем ние като свободни граждани. Но да не забравяме и завета на Васил Левски, че в свободна България, всички граждани, независимо от техния етнически и религиозен произход, ще се подчиняваме на един закон и ще бъдем равноправни.

Свободата е право, но и отговорност. Затова, 137 години след онзи исторически 3 март, трябва ясно да поемем отговорността си към нашите деди и да превърнем родината си в
онази просперираща европейска държава, в името на която те пожертваха живота си. Пожелавам ви много храброст и силен дух. Бъдете горди от това, че сте българи и винаги помнете онези хора, на които дължим свободата си.
Честит Национален празник!"

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?