България чества 139 години от Освобождението

Президентът Радев: Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете

Тържественото отбелязване на националния празник 3 март започна с церемонията по издигане на националния флаг пред Паметника на Незнайния воин в София под звуците на националния химн и на артилерийски салюти. Президентът Румен Радев прие строя на почетния караул, поздрави гвардейците и поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин. Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците.

Час преди това в катедралния храм "Св. Александър Невски" патриарх Неофит и архиереи от Българската православна църква отслужиха празничен благодарствен молебен за 139 години от Освобождението на България.

Вечерта президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия на пл."Народно събрание", където имаше тържествената заря-проверка. Румен Радев произнесе и слово, след което в зала "Концертна" на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава.

Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете

На днешния ден преди 139 години възкръсва България. Много събития предхождат възкресението, но едно ги свързва – паметта. Паметта за вярата ражда българският Великден и църковната независимост.

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си на площад "Народно събрание", където се бяха събрали премиерът Огнян Герджиков, министри, кметът Йорданка Фандъкова, бившият президент Росен Плевнелиев, генерали, офицери, представители на официално представените религиозни общности, представители на политически партии и граждани.

Дори 5 века османско иго не изтриват спомена за това кои сме. Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет, казва един философ. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете. За това е нужно да помним. Да не забравяме онези, които със саможертвата си върнаха българския въпрос в дневния ред на Европа. Да помним Батак. Да помним селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем по Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които устояха Шипка, каза президентът.

Пред Паметника на Цар Освободител държавният глава припомни, че руският народ не се е страхувал от жертви в името на вярата и братството, както казва ген. Скобелев.

Под знамената на император Александър втори войни от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци… положиха кости за нашата свобода. Сърби и черногорци лежат на нашите поля. Към всички тях е нашата дълбока, човешка признателност, заяви Радев.

Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е зазидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България, заяви държавният глава.

Той призова да не гледаме на миналото като на бреме. Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, каза Радев.

Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравяне, заяви президентът и завърши с думите: Поклон пред загиналите за свободата на родината! Да живее България!

"Да си българин не е участ. Да си българин е чест!"

"Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние! Честит национален празник!", написа държавният глава в социалната мрежа Фейсбук.

Борисов: Обединението е силата, която ще ни помогне да постигнем стремежите си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също отправи поздравления. "Честит 3-ти март, българи! 139 години след Освобождението на България всички ние можем с гордост, но и с дълбоко уважение да си припомним подвизите, осъществени от прадедите ни, чиито стремежи и устрем са били в основата на възможността днес да живеем в независима държава", написа Борисов във Фейсбук.

"Животът и успехите на поколения българи са ярък пример и до днес за необходимите усилия и съпътстващите ги трудности, които трябва да се положат в името на националните идеали. Затова и днес обединението продължава да е силата, която ще ни помогне да постигнем стремежите си като народ”, заявява Борисов. Според него "с усилията на всеки гражданин, на всеки българин, на всеки един от Вас страната ни е постигнала немалко цели, но ние трябва да продължим заедно, всички, обединени да работим, да се трудим и да надградим за бъдещите поколения".

Премиерът рецитира "Опълченците на Шипка"

Служебният премиер Огнян Герджиков се включи в тържествения митинг и произнесе слово на площада под връх Шипка от 11.30 ч., след което заедно с множество граждани се отправи към традиционното поклонение на Шипка.

Отбелязваме Освобождението едновременно религиозно мълчаливо и героично шумно, почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите, каза Огнян Герджиков.

По думите му на Трети март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни, а сега градим една свободна България. Според премиера на тази дата празнуваме успеха на българите - на всички българи, тук и по света. В словото си Герджиков посочи, че ние имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията.

Министър-председателят заяви, че вече десет години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари или през задния вход, а с правила и със стандарти. Герджиков започна словото си на историческия връх като рецитира стихове от "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, а хилядното множество го аплодира, после замълча в размисъл. "България е по-голяма от всички нас. Да празнуваме държавата си днес като част от световната човешка общност, посветила се на мира, добрия живот и опазването на планетата", посочи накрая премиерът.

Хиляди българи се изкачиха на връх Шипка, за да почет паметта на загиналите. Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Киприян, в съслужие с габровски свещеници, отслужиха заупокойна панихида. Сред официалните гости бяха кметовете на Габрово и Казанлък - Таня Христова и Галина Стоянова, вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова, представители на посолствата на Беларус и Русия, областните управители на Габрово и Стара Загора, бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Тържественият митинг завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се изкачи до връх Шипка, откъдето заяви, цитирана от партийния пресцентър: "Честит празник на свободата, българи. Прекланяме се пред силата на българските опълченци и руските воини, които дадоха живота си на този връх, за да бъдем свободни от турско робство. Гордея се, че съм българка. Нека имаме борбен дух, непокорство пред чужда воля и характер да браним българщината и независимостта на отечеството си".

Редица музеи и галери в София и страната са обявили ден на отворените врати. Посетителите на Националния военноисторически музей имат възможността да видят, експонирано само за този ден, оригиналното знаме – първообраз на българския трибагреник.

За първи път копие на Самарското знаме ще поведе шествието в Стара Загора, което за трети пореден път ще измине разстоянието от площада пред кметството до Мемориала "Бранителите на Стара Загора" в квартал "Самара".

Първото бойно знаме в историята на България, което е наградено с медал за храброст, е Самарското знаме, припомниха за БТА от Регионалния исторически музей. То е изработено от монахини от руския град Самара и е предадено на една от шестте опълченски дружини по време на Руско-турската освободителна война. Бойното му кръщение е в боевете при Стара Загора. В боя загиват десетки опълченци, за да спасят знамето, което е било и една от основните мишени на атаките.

В памет на загиналите, на мястото на боевете в Стара Загора, е изграден един от най-големите паметници в България. Намира се в квартал "Самара" и се вижда от почти всяко място на града. Построен е по случай 100- годишнината от Руско-турската война.

Запазено до днес оръжие на легендарния български хайдутин, национален революционер и четнически войвода Панайот Хитов ще бъде показано в Плевенската панорама само на Трети март. Историческият паметник ще работи в деня на националния празник с безплатен вход.

За празника в Панорамата са бъдат изложени за първи път и оръжия на Велчо Атанасов (Джамджията) и на капитан дядо Никола - ценните уникати са в историческия паметник благодарение на гостуването на Националния военноисторически музей - София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?