България чества 140 години от Плевенската епопея

България чества 140 години от Плевенската епопея

На площад "Възраждане" в Плевен президентът Румен Радев прие строя и поздрави представителните блокове от Националната гвардейска част по повод на 140 години от Плевенската епопея, предаде БТА.

Това е началото на тържествената заря-проверка - кулминация на честването на годишнината от освобождението на Плевен, което преминава под патронажа на президента.

По идея на общината след зарята ще бъде представен осемминутен светлинно-звуков спектакъл, посветен на историческата победа при Плевен на 10 декември 1877 година.

До параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" са разположени над 110 осветителни тела, които в съчетание със звуци и видеоизображения ще пресъздадат драматични моменти от Руско-турската освободителна за България война - трите кръвопролитни щурма за Плевен, обсадата на града, капитулацията на армията на Осман паша и победоносния изход на войната, след която на картата на Европа се завръща свободна България.

Днешният ден започна със Съборна Света литургия, която бе отслужена от четирима митрополити - Плевенския митрополит Игнатий, Ловчанския митрополит Гавраил, Западноевропейския митрополит Антоний и Смоленския митрополит Исидор в храма "Света Параскева".

След това пред параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" бе отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България, а в театър "Иван Радоев" бе представен концерт-спектакъл под мотото "Плевен помни".

За участие в честванията дойдоха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, парламентарна делегация от Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители, посланиците на Русия - Анатолий Макаров, на Румъния - Йон Гъля, на Република Беларус - Владимир Воронкович.

Споделяне

Още от България