България чества Деня на Освобождението

Сн. БГНЕС

България отбелязва 141 години от Освобождението. На 3 март през 1878 година по нов стил (19 февруари по стар стил) е подписан Санстефанският мирен договор, сложил край на Руско-турската война и обособил Третата българска държава.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

В София националният флаг беше издигнат с тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин и с участието на президента Румен Радев.Изпълнението на националния химн беше съпроводено с артилерийски салют от 20 залпа. Те бяха произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част.


Част от церемонията в София. Сн. БГНЕС

От 12 часа пред сградата на администрацията на президента Националната гвардейска част извърши смяна на почетния гвардейски караул.

Вечерта на площад "Народно събрание" се проведе тържествената заря-проверка.

Заради честването на националния празник движението в центъра на София беше ограничено. От 7 до 21 часа са затворени площадите "Народно събрание" и "Св. Александър Невски". От 8 до 12:30 бяха затворени улиците около Паметника на незнайния воин, а от 14 до 20 часа тези около парламента.


Президентът Румен Радев участва в церемонията по повод 3 март при Паметника на незнайния воин в София. Сн. БГНЕС

Софийската филхармония беше домакин на повече от 15 хорови, духови, фолклорни, джазови, вокални, инструментални състави, детски и младежки, ученически и студентски формации. От 10 до 22 ч. в Концертен комплекс "България" българските музиканти представиха музика от всички жанрове.

Общинските музеи, галерии и зоологическата градина в София работиха безплатно. Свободен беше входът и за Националния военноисторически музей.

Хиляди хора от цялата страна се качиха на връх Шипка, където традиционно се чества националният празник. Над 250 служители на вътрешното министерство се грижиха за охраната и опазването на обществения ред по време на тържествата, които започнаха в 11 часа на площада в подножието на историческия връх.


Сн. бТВ

Честването започна със заупокойна панихида, която беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

В ритуала участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Община Габрово осигури безплатен транспорт до върха, а проходът "Шипка" бе затворен за преминаващи автомобили. Трафикът се пренасочваше към Прохода на републиката.

В Стара Загора 3 март беше отбелязан с шествие, което пренасе 300-метровото национално знаме до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където се съхранява легендарното Самарско знаме.


Кадър от тържествената заря-проверка на пл. "Народно събрание" в София. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова. Сн. БГНЕС

За първи път на националния празник община Добрич организира празнично шествие, което тръгна в 10.00 часа от храм "Свети Георги" и завърши в мемориалния комплекс "Хан Аспарух". Шествието беше под наслов "Първите", тъй като бе съпровождано от портретите на 11 възрожденци, участвали в борбите за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение.

Във Варна имаше тържествена церемония край катедралния храм, а в Морската градина в 12.30 ч. започва 56-тата лекоатлетическа щафетна обиколна по инициатива на Радио Варна.

В Бургас между 11 и 13.30 часа на площад "Тройката" няколко обособени тематични къта представяха "Пътя на свободата".

В Плевен безплатно се влиза в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и другите музейни обекти на Регионалния военноисторически музей.

Община Велико Търново отличи най-заслужилия курсант, който ще получи парична премия от 5000 евро. След празничното слово на кмета Даниел Панов и военния ритуал по издигане на Националния флаг и поднасяне на цветя на признателност пред паметника "Майка България", великотърновци и гостите на града можеха да разгледат редки и оригинални образци на въоръжението през 18-ти и 19-ти век в музея на открито, организиран от клуб "Традиция".

В Пловдив празникът беше отбелязан с тържествена церемония на Паметника на руските освободители на Бунарджика. В града имаше празнични концерти, а вечерта на площад "Съединение" беше проведена празнична заря-проверка.

Споделяне

Още от България