България чества своята просвета, култура и писменост

Президентът: В тежки времена езикът е червената нишка към свободата ни

България чества Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Най-напред сутринта патриарх Неофит изнесе молебен за 24 май в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за благопреуспяване на учещите се и на всички деятели на просветата, науката и културата.След това литийното шествие се отправи към Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" за общодържавното честване.

След това празникът беше отбелязан и с традиционно шествие по жълтите павета на столицата - от сградата на президентството до Националната библиотека  "Св.св. Кирил и Методий". То беше оглавено от държавния глава Румен Радев и просветния министър Красимир Вълчев. В шествието по пътя се включиха учените от БАН, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители, ректорското ръководство и преподаватели от Софийския университет "Свети Климент Охридски", както и много деца и родители и ученици от столични училища.

Румен Радев: В тежки времена езикът е червената нишка към свободата ни

В тежки времена езикът е червената нишка към свободата ни, каза президентът Румен Радев в словото си на тържеството.

По думите му в йерархията първенци не трябва да са политиците, а дейците на културата. Всички ние имаме една Родина - България, съдбата отрежда мнозина да са далеч от нея, но винаги има една незрима Родина, която всеки носи със себе си, където и да отива, каза президентът и допълни, че тази незрима Родина, която отнасяме, е българският език. В тежки времена той е червената нишка към свободата ни, езикът ни вдъхновява, отбеляза президентът.

На честването присъстват председателят на парламента Димитър Главчев, министърът на образованието Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, българският патриарх Неофит, дипломати, учители и ученици, много граждани.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отбелязапо време на тържеството, че създаването на славянската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да чертае бъднините на своя език е било революция в тогавашния свят. С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила, заяви Фандъкова. По думите ѝ можем да бъдем успешни само с образованието.

Тържественото честване пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека започна с тържествен водосвет в присъствието на патриарх Неофит и хорово изпълнение на "Върви народе възродени". Празничната програма завърши със стихотворението "Аз съм българче", след което в небето полетяха бели, зелени и червени балони с буквите от българската азбука и прозвуча химнът на Репулика България. След официалната част бяха положени венци и цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Премиерът: Инвестицията в образованието е сред основните ни стремежи

Премиерът Бойко Борисов честити празника от личната си страница във Фейсбук: „Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Делото на светите братя Кирил и Методий винаги е било един от най-светлите ни празници. Пожелавам на всички учители, образователни, културни и духовни дейци здраве и успехи. Техният принос за образованието и израстването на българските деца е от огромно значение. Инвестицията в обучението на бъдещите поколения и формирането на техните самосъзнание и ценности е един от основните ни стремежи днес. Честит празник!“

По традиция Софийския университет "Св. Климент Охридски", най-старото висше училище в България,отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с академично тържество в аулата на университета.

Вечерта президентът Радев ще бъде домакин на традиционния прием по случай 24 май в Националния исторически музей.

Споделяне

Още от България