България да е готова да понесе последствия от шпионската афера

Още един влиятелен германски политик предупреди, че разкритият шпионският скандал в Германия, където бе замесена служителка на българското разузнаване, може да увреди сериозно доверието към България.

"Като германски политик, експерт по външната политика, мога само да изкажа неодобрението и съжалението си повод неотдавна разкритата шпионска афера", заяви зам. -председателят на Социалдемократическата фракция в Бундестага Гернот Ерлер, който е и председател на Германско-българския форум, пред Радио Дойче веле.

"Ако станалите известни обвинения се окажат основателни, това би навредило чувствително на германско-българското сътрудничество в областта на тайните служби", посочи Ерлер.

Той каза, че в момента германското правосъдие проучва случая и ще потърси отговорност от виновните, поради което сега не му е възможно да заеме становище по естеството и размера на нанесените вреди.

От изявлението на президента Първанов във вторник и по-рано на правителствения говорител Димитър Цонев обаче стана ясно, че България въобще не намира основания да бъде обвинявана за шпионския скандал, който бе наречен "недоразумение" от шефа на българското външно разузнаване Кирчо Киров.

Президентът се обяви категорично против "опитите за назидателно поведение" от "политици на партньорски държави", без да назовава директно нито шпионския скандал, нито политиците, които назидават България.

Скандалът избухна преди около 3 седмици в Германия, когато служител на немското разузнаване БНД беше арестуван затова, че предавал неправомерно информация на служителка от българското консулство в Мюнхен. Стана ясно, че "агентката" е била служителка на Националната разузнавателна служба, която е под шапката на президента и чийто изпълняващ длъжността директор полк. Кирчо Киров бе назначен от него.

Макар до този момент да няма официално отправи обвинения към България от страна на германското правителство, няма и официално опровержение на тези обвинения. За сметка на това германските медии, експерти и политици активно критикуваха България, че шпионира съюзниците си и че на водещи позиции в спецслужбите са хора от бившата ДС. Най- рязък бе германският депутат Марукс Мекел. Той директно призова България да спре да шпионира съюзниците си и да бъде сменен шефа на НРС Кирчо Киров, който, по думите му, не се ползва с доверието на Запада, тъй като е работил 15 години в комунистическите тайни служби.

Със значително по-мек тон колегата му Гернот Ерлер казва, че има повод да е "загрижен за престижа на България в Германия".

"Дори само твърденията, появили се в българския и германския печат във връзка с шпионската афера, сами по себе си могат да навредят на репутацията на България сред германската общественост. Мога само да се надявам, че повод за многобройните спекулации е едно изключение и че в България подобни останки от Студената война вече се числят към миналото", обясни Ерлер пред Дойче веле.

Той припомни, че от години българските политици апелират Германия да се превърне в адвокат на България в Европа и техните усилия общо взето са имали успех, тъй като Германия е подпомогнала започването на присъединителните преговори на България с ЕС, поканата за членство в НАТО и отменянето на задължителния визов режим.

"Освен това Германия оказва и в материално отношение значителна помощ на България. На този фон е понятно, че не само политическата класа, а и германското население биха оценили такава шпионска афера като тежко подкопаване на доверието, ако се установи, че и официални органи в България са били замесени в случая", предупреди Ерлер.

"Трябва да се предприемат всички усилия, за да се възвърне доверието и да се осуети по-голямо смущение на германско-българските отношения. Това ще е възможно единствено, ако българската страна незабавно и с активно съдействие представи всички факти и информации и ако е готова да си носи последствията там, където е необходимо", каза в заключение германският депутат.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?