Кристалина Георгиева:

България да използва бежанците в борбата с икономическата и демографската криза

Еврокомисарят за очакваната помощ от ЕС: "Брюксел дава, ама в кошара не вкарва"

България да използва бежанците в борбата с икономическата и демографската криза

България трябва да приеме и използва бежанците от Сирия, като бъдат създадени условия сами да се издържат, каза еврокомисарят за хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, след като в петък посети бежанския център в квартал "Военна рампа" в София.

Георгиева коментира, че очаква бежанците от Сирия да останат с години в България и трябва да бъдат интегрирани, като може да са полезни и за българската икономика и разрешаването на демографската криза. Тя посочи, че комисията ще се "отнесе отговорно" към българския апел за подпомагане, но не се ангажира с конкретни измерения на евентуална европейска помощ.

"Нашата нация застарява, знаете демографското положение в България. Имаме трудности да излезем от икономическата криза...Даже утре да се подпише мирно споразумение, още поне 2-3 години бежанците, които са напуснали Сирия, няма да могат да се върнат, защото там е разрушено до земя. Тези хора ще бъдат тук и ние можем да ги използваме, те могат да бъдат полезни за нашата икономика", коментира Георгиева.

Тя посочи, че ако децата на бежанците останат извън училище, ще има риск от радикализация. Според нея те могат да се учат в български училища и да бъдат интегрирани в обществото.

Малко по-рано от Министерството на образованието съобщиха, че в интеграционните центрове в страната децата на бежанците ще учат шест месеца български език, след което ще бъдат пуснати в българските училища. Заместник-министърът на образованието Мукаддес Налбант обясни, че по Закона за бежанците децата бежанци, които са влезли в българската образователна система, се обучават като български граждани.

В България вече има над 5000 бежанци, като голяма част от тях са жени и деца. Правителството очаква до края на годината броят им да достигне 11 хиляди. Бежанският поток не спира, като само за последното денонощие са задържани на границата с Турция близо 80 души.

"Проблемът за България на фона на мащаба на сирийската криза не изглежда голям, 5000 души, вероятно ще продължат да се увеличават, прогнозите тук са за 10 000 - 11 000, може да са и повече, на фона на очакваните 3 млн. души в края на годината. В Ливан са 770 000 души, границата не се затваря, в Йордания са над 600 000 - също", отбеляза Георгиева.

България вече обяви, че ще иска от Брюксел техническа и финансова помощ. Вече се водят и преговори с определени страни да приемат част от бежанците в България.

"Брюксел дава, ама в кошара не вкарва, ние трябва да си направим организацията, за да се справим с бежанската вълна от Сирия", каза Георгиева.

Според нея основният проблем с бежанците в България не е финансов, а фактът, че преди държавата не се е сблъсквала с подобна ситуация. 

Георгиева припомни, че екип от ЕК вече е посетил България, Гърция и Малта и се очаква препоръката му, за да може още следващата седмица министрите на вътрешните работи да вземат решение да се
разпределят допълнително средства.

В момента ЕК разполага с 3.9 млн. евро за спешна помощ, но не е задължително само с тях да се ограничи, ако оценката е, че трябва повече да се направи, посочи Кристалина Георгиева. 

"Сирийските бежанци идват в България не защото искат да се превърнат в товар на нашата страна, а защото в отчаянието си ние сме тяхната надежда. Огромното мнозинство сирийски бежанци са хора като вас и мен. Предимно са жени и деца, 75% в съседните страни са жени и деца. В голямата си част това са хора, които бягат, за да спасят децата си", коментира Георгиева.

Новият директор на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев допълни, че бежанците искат да работят, а децата им да учат.

"Тези хора са изключително добронамерени, изплашени са от това, което се случва. Не видяхме в очите на нито един човек, в психологическото състояние на мъжете каквато и да е агресия. Те искат да бъдат интегрирани”, каза Чирпанлиев.

Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи, че досега за бежанците по дарителската сметка на организацията са събрани 35 хиляди лева. От централата на организацията в Женева пък са отпуснати 173 хиляди швейцарски франка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?