Ивайло Калфин:

България да поиска Турция да пази границата и да подпише спогодбата за реадмисия

България трябва да поиска Турция да пази общата граница и да подпише спогодбата за реадмисия, заяви евродепутатът от европейските социалисти Ивайло Калфин. Заедно с делегация от Европейския парламент той посети в четвъртък центъра за бежанци в Пъстрогор.

 

"Цялата граница се вижда денонощно. Има термокамери – виждат се хора, животни, които минават. Те се виждат и се хващат, но бежанците не се и крият. След това целия ангажимент го поемаме ние. Вчера ни показаха и едни кадри от лятото, една група идва към България, минава покрай тях турският патрул, преглежда ги и ги пуска да влязат в България. Очевидно, че това не трябва да се допуска", заяви Калфин.

 

Той коментира още, че не разбира допускането на българското правителство, че може да затвори сухопътната граница с Турция.

 

"Ние виждаме кой влиза на границата, хващаме го, но нито Турция е съгласна да го приеме, нито ние може да го върнем в Сирия. Това са жени, деца, хора, които са избягали от войната. Така че Турция действително много може да свърши и основното е трайно решение за спогодба за реадмисия. Турция получава много средства от ЕС за поддържане на бежанските лагери на своя територия", допълни Калфин, цитиран от БГНЕС.

 

Той посочи, че депутатите от всички групи поставят тези въпроси в ЕП. Според Калфин решението може да дойде чрез ЕК и основно правителството би трябвало да го поиска.

 

Евродепутатът Станимир Илчев от либералите от своя страна заяви, че българо-турската граница е отсечка от външната граница на ЕС и би могло да се ангажира ръководството на "Фронтекс", за да осъществи известен натиск върху турската страна, за да бъдат допуснати на турска територия смесени патрулни екипи.

 

Ако не е приемливо по някакви съображения за турското правителство тези екипи да бъдат само българо-турски, е нормално те да бъдат представители а България, Турция и "Фронтекс". Един офицер, служител от "Фронтекс" не би трябвало да бъде критично възприеман на територията на Турция, която все още не е загубила надеждата един ден да стане член на ЕС, добави Илчев.

 

Според него тези патрули биха могли да въздействат върху каналите, по които бежанците се придвижват. Изключено е да се смята, че това са отделни хора, които импровизират, защото доста организирано те се придвижват на разстояние над 1500 км от Източна Турция през цялата им държава, до подстъпите на нашата граница и в удивително уточнени места и часове на денонощието преминават групово, посочи още Илчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България